Miód pitny 2

Moderator: krzysglo

andrisax
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 29
Rejestracja: 2013-08-26, 16:45

Miód pitny 2

Post autor: andrisax »

Drodzy koledzy i koleżanki czy posiadacie jakiś sprawdzony i oczywiście łatwy przepis na miód pitny? bo tu w dziale kulinaria jest jeden wątek odnośnie miodu pitnego ale jakiś lichy gdzie przepis jest jeden na stronie ale ja osobiście wole się spytać pszczelarzy może kturyś ma jakieś przepisy sprawdzone w końcu miód to bardzo stary przysmak i podejrzewam że ktoś ma przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i może się podzieli tą tajemnicą :)
Pozdrawiam A.
Ostatnio zmieniony 2013-08-29, 15:52 przez andrisax, łącznie zmieniany 1 raz.

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Z pokolenia przekazywany przepis to # Jedyne praktyczne przepisy _ Lucyna Cwierczakiewiczowa # podobnie robię miód pitny tylko dodaję cytryne, wychodzi dobry :702: tylko musi swoje odstać :712: w zależności od rodzaju miodu pitnego od trzech lat do dziesięciu lat.

Colt
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 23
Rejestracja: 2013-04-17, 10:58

Post autor: Colt »

3 dni temu nastawiłem pierwszego trójniaka przepis z książki Domowy Wyrób Win Jan Cieślak na 1 obj miodu przypada 2 obj. wody :
miód 4,3l
woda 8,7l
kwasek cytrynowy około 30 gr

Miód wlałem do dymionu , wodę zwykłą zródlaną najtaszą w baniakach 5l do dymiona . Takie coś stało 2 dni codziennie mieszałem około 20 razy . W między czasie zrobiłem matkę drożdzową na drożdzach Zamojskich do miodów pitnych . Po 2,5 dnia gdy matka drożdzowa ruszyła miód w wodzie się rozpuścił , dodałem resztę pożywki do dymiona + naszą przygotowaną matkę i zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą i zatkaną watą aby muszki owocówki nie załatwiły nastawu . Dziś po 14 godzinach od dodania matki nastaw ruszył pyka co 7 sekund .

Czas fermentacji trójniaka 2 lata .

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

[ Dodano: 2013-09-08, 23:37 ]
Od godziny 20:00 drożdże się rozchulały nastaw pyka co 1 sek jest dobrze . Jak nie zapomnę to za 2 lata się odezwę co z tego wyszło :690:

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Powinien wyjsc :702: tylko musi mieć odpowiednią temperaturę do fermentacji. Miody pitne spokojnie pracują . Niestety trzeba czekać :712: kilka latek

Colt
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 23
Rejestracja: 2013-04-17, 10:58

Post autor: Colt »

Sara, Mam nadzieję że w wyjdzie , dymion jest w pokoju tak że temperatura jest bardzo dobra . Jest to mój pierwszy miód pitny , bałem się o fermentację burzliwą jak to przy winach bywa jest niebezpieczna czasami :690: a tutaj wszystko przebiega na spokojnie .

dkrzysztof10
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 149
Rejestracja: 2006-05-20, 10:23

Post autor: dkrzysztof10 »

koleżanki i koledzy podajcie ciekawe przepisy na napoje alkoholowe i nie tylko z miodu.
Jak rozdaję chleb biednym, to nazywają mnie świętym,
a jak pytam się dlaczego biedni nie mają chleba, mówią - komunista

andrisax
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 29
Rejestracja: 2013-08-26, 16:45

Post autor: andrisax »

Przepraszam, za nieobecność i dziękuje za odpowiedzi, postanowiłem zastosować sposób swój własny, a robiłem pięciorak (1 cz miodu 4 cz wody) wlałem do gąsiora dodałem drożdże i pożywkę i zobaczymy co wyjdzie też odezwę się za jakiś czas i powiem jak wyszło :D mimo wszystko dziękuje jeszcze raz za bujne odpowiedzi :D
Pozdrawiam Andrzej

billhood
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-03-30, 07:30

Post autor: billhood »

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

Julone
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-03-30, 15:32

Post autor: Julone »

I co wyszło Andrzej? :)

zofialipska
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-01-14, 06:12

Post autor: zofialipska »

Uwielbiam taki miód. Mój teściu robi coś takiego, jest bardzo dobry.

Karpacki
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 59
Rejestracja: 2009-12-16, 21:32
Lokalizacja: Berest
Kontakt:

Post autor: Karpacki »

A my uwielbiamy takich użytkowników którzy nie przemycają nam kryptoreklamy na forum. Po takich reklamach nawet po dobrym miodzie mozna :704:

ODPOWIEDZ