Miód w gorącej herbacie.

Moderator: krzysglo

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

A na litr bo litrowe butelki spirytusu sprzedają i chciałem litr zrobić (da się)

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Harnas. Kup pół litra spirytusu 96% to wystarczy i wlej do 07 a tą półlitwuwkie wlej do połowy i wlej do 07 i kit a po kicie dolej do pełnego ale zeby mozna było mieszac ten propolis. Ale w górach robio sliwowice 70% i ona sie nadaje na propolis. Pozdrawiam miły_marian

daro
Stukacz
Stukacz
Posty: 73
Rejestracja: 2012-12-09, 14:01

Post autor: daro »

Ja proponuję inaczej zaproś kolegę i upij co nie potrzebne. :685:
P.S. Na wszelki wypadek zrób zapas. :690:

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Ostatnio powiedziała mi pani doktor abym piła miód z wodą :685: letnią , a nie z herbatą.

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

I ta pani doktor miała racje bo woda z miodem jak ostudzimy do 45* i włozymy miód i po 6godz, wypijemy małymy łykamy to w tym miodzie z wodą powstają ( chocby woda utleniona) utleniacze kture usuwają bakterjie i po drugim łyku spłukają do żołodka a tam kwasy żołodkowe poprzes jelita wydalają do odbytnicy. Czyli miód z wodą ale bez cytryny jest zbawienym srodkiem na nie domagania człowieka. Pozdrawiam miły_marian

Leaf
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 7
Rejestracja: 2014-05-13, 11:16

Post autor: Leaf »

Hmmm, a ile tego miodu mamy dodać do jednej szklanki? Czyli do 45 stopni dodajemy określoną ilość miodu (2-3łyżeczki?), i całość zostawiamy jeszcze na 6 godzin...?

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Ty jesteś bardzo młody i troche zartujesz ale jak bendziesz w podeszłym wieku to bendziesz brał wiód z woda przegotowaną i rano zrobisz a wieczorem wypijesz a wieczorem zrobisz a rano bendziesz małymy łykamy popijał z dwiema łyzeczkamy miodu. Pozdrawiam miły_marian

krysia26
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2014-10-23, 07:20

Post autor: krysia26 »

mi zawsze miod w goracej herbacie pomaga na przeziebienia, to jest standard :)

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Miód z wodą nie może przekraczać 45stopni, bo wysza teperatura zabjia niekture wartosci zdowotne kture się znajdują w miodzie. Tak samo i cytryna nie daje się do miodu bo to są przeciwstawnestany. To tak jakby woda a ogjeń, Na wzajem sie zwalczaja. Albo miód i woda do 45stopni albo sama cytryna do cherbaty. I to i to pomaga ale osobno, nigdy razem. Pozdrawiam miły_marian

Mijastra
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2014-10-23, 19:35

Post autor: Mijastra »

Też już o tym słyszałam, że wrzątek odpada. Jednak niewiele osób o tym wie.

MagdaH
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2014-10-24, 13:59

Post autor: MagdaH »

Nie wiedziałem o tym a bardzo lubię herbatkę z miodem.

Wieronicza
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2014-10-24, 14:58

Post autor: Wieronicza »

Mnie Babcia nauczyła jeść chleb z miodem i białym serem. Mniam pycha :) A za informację o herbacie z miodem dziękuję :)

ryszard13
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 33
Rejestracja: 2006-08-29, 11:45
Lokalizacja: Kraków

miód w gorącej herbacie

Post autor: ryszard13 »

mily_marian pisze:Miód z wodą nie może przekraczać 45stopni, bo wysza teperatura zabjia niekture wartosci zdowotne kture się znajdują w miodzie. Tak samo i cytryna nie daje się do miodu bo to są przeciwstawnestany. To tak jakby woda a ogjeń, Na wzajem sie zwalczaja. Albo miód i woda do 45stopni albo sama cytryna do cherbaty. I to i to pomaga ale osobno, nigdy razem. Pozdrawiam miły_marian
Witam. Na jakiej podstawie twierdzisz że miód w gorącej herbacie traci wartości zdrowotne? Pozdrawiam

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Kazdy lekarz powie ze teperatura powyzej 45 stopni zabjia niekture wartosci zdrowotne. Kazdy pszczelarz wie ze teperatura i światło niszczy wartosci zdrowotne kture znajdują się w miodzie. Swiatło zabjia powoli ale teperatura ale powyzej 45 stopni nagle. Miód w Polsce jest bardzo słabo reklamowany, bo lekarze wolą przepisywać ibuprum zamiast łyzeczkie Polskiego miodu, ktury brany codzienie zapobiega chorobom. Profesor medycyny niemieckiej powiedział zeby ludzie brali produkty pszczele, miód pyłek pieżge odychali powietrzem ulowym i dali sie żondlić to na 10 lekarzy 9 by musiało isc na kuroniówkie czyli na zasiłek dla bezrobotnych. Pozdrawiam miły_marian

SKapiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 771
Rejestracja: 2006-12-05, 19:21
Lokalizacja: kraśnickie

Post autor: SKapiko »

właściwości biologicznie czynne giną faktycznie w temperaturze 45*C ale jeśli ta temperatura utrzymuje się dłużej niźli 15 min. , na krótszy czas miód wytrzymuje nawet i 75*C, dlatego np. gorące mleko, łyżeczka miodu i czosnek rozgrzewają, ale jak już pisałem trzeba to wypić przed upływem 15 min
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko

ODPOWIEDZ