Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Miód w gorącej herbacie.
Autor Wiadomość
rostewit 
Starszy Stukacz
rostewit


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 209
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-01-15, 22:56   Miód w gorącej herbacie.

Czytałem gdzieś w "Pszczelarstwie" czy "Pasiece" że miód można dać do gorącej herbaty, ale należy ją wypić w 15 minut, to nie straci swych wartości leczniczych. Przyjąłem to z niedowierzaniem. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam.
_________________
rostewit
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-01-16, 00:30   

Jak cherbata ma 45*C to mozna dac miód do tej cherbaty ale jak przekracza to juz teperataura zabija wartosci zdowotne w miodzie . Jak w 15 minut wyoijemy to juz te wartosci bakterjobujcze bendą zniszczone i to tylko jest słodkie ale niema wartosci zdrowotnych kture w kazdym miodzie polskim się znajdują. Najlepiej zrobic cherbate i ostudzic ją do 45* dac 2 łyzeczki miodu pomieszac i odstawic na 10 do12 godzn ipotem spokojnie małymy łykamy popijać. Po tym czasie wydzielaja się chlorki chdzby woda utleniona ktura oczyszcza gardło i przełyk. A tak na marginesie do herbaty z miodem nie można dawac cytryny bo cytryna nie zgadza się z miodem i zabjia niekture wartosci bakteriobujcze w miodzie. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2013-01-16, 18:47   

Kolego mily_marian mówisz żeby odstawić na 10-12 godz herbatę a nie wyparują jakie właściwości , taka zimna herbata to nie za bardzo będzie chyba smaczna. pozdrawiam.
 
     
Jan Magóra
Starszy Stukacz
Jan Magóra


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Paź 2011
Posty: 139
Wysłany: 2013-01-16, 21:23   

Kolego miły-marian. Jestem zaskoczony informacją, że cytryna zabija enzymy zawarte w miodzie. Skąd, to się bierze, Czy, to jest chemicznie udowodnione -= proszę o udokumentowaną informację. Z pszczelarskim pozdrowieniem i abyśmy zdrowi byli.
_________________
Pozdrawiam

Jan Magóra
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-01-16, 21:40   

Harnaś Jak nie lubisz zimnej herbaty pic to ją podgrzej ale tylko do teperatury twoiego ciała taka herbate z miodem odstawia sie i przykrywa się jakims spodkiem może byc malenkim kartonem zeby jak paruje te opary były na przykrytym naczyniu szklanym i zeby jak bendzie dużo to skapną i nic sie nie ulotni i spadnie do herbaty z miodem. Jak zrobisz herbate z miodem to już po 6 godz, wyzwalają sie tlenki wody utlenionej i ten proces trwa 5 godz, i dlategotrzeba po tym czasie pic ale podgrzac do swojej temperatury ciała. Jak pijemy małymy łykamy to tlenki oczyszczaja gardło i przełyk i jak zrobimy drugi łyk to poprzednie tlenki pienią sie i za drugim łykiem spłukują do żołodka a w żołodku kwasy żołodkowe zniszczo te bakterjie zarazliwe. Pozdrawiam miły_marian

[ Dodano: 2013-01-16, 22:04 ]
Janek nawet dzis mówili w programie tv pytanie na śniadanie ze herbata z miodem to nie wolno dawac cytryny bo cytryna zabjia niekture wartosci bakteriobyjcze kture są w miodzie. Jak w TV tak mówią zawodowi pszczelarze to im trzeba wierzyć. Mozna zrobić wode z cytryna i ją wypic ale nie dawac do tej wody z cytryna miodu. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2013-01-17, 18:52   

Witam kolegę mily_marian ciekawy temat nawet a powiedz mi czy ta herbata z miodem to tylko czyści gardło i przełyk ? a działa też na ból gardła ? a wiesz coś więcej o propolisie i jego dawkowaniu , z góry dzięki za odpowiedzi.
 
     
rostewit 
Starszy Stukacz
rostewit


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 26 Sty 2010
Posty: 209
Skąd: lubuskie
Wysłany: 2013-01-17, 20:22   

Przejrzałem książkę "Produkty pszczele-cenne leki medycyny naturalnej". W schorzeniach np. wątroby i niewłaściwej przemianie materii, pisze że wskazane jest podawanie napoju przygotowanego z 2 łyżeczek miodu i soku z 1/4 cytryny na 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody.Środek także doskonale poprawia cerę. Inny przepis z zastosowaniem cytryny, w przypadku kamicy wątrobowej- zalecane jest przyjmowanie napoju przygotowanego z 1 łyżki miodu, 1 łyżki oliwy z oliwek i soku z 1/4 cytryny 3 razy dziennie na godzinę przed jedzeniem. Jeszcze inny przykład, dr Jarvis amerykański lekarz, zwrócił uwagę na cenną właściwość biologiczną miodu-działanie przeciwbakteryjne. W przypadku kaszlu polecał miód z sokiem z cytryny.
Nie znalazłem żadnej uwagi, że połączenie miodu z cytryną obniża jego działanie.
_________________
rostewit
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-01-18, 11:14   

Moi mili te badania były robione bardzo dawno ze by dac do wody z miodem jeszcze cytryne. Teraz już sa lepsze labolatorja wiencej robi sie badan i są wskazania zeby nie dawac do miodu cytryny bo ona zabjia niekture wartosci baktrejobujcze kture sa w każdym miodzie. To tak samo jak kiedys zalecali zeby kit pszczeli rozpuszczac w spirytusie 80% a teraz najnowsze badania zrobiono i zaleca się zeby alkochol nie przekraczał 70% bo 80% też zabjia niekture enzymy w kicie kture leczą. A w 70% te wartosci nie są zabjiane i ten propolis jest jeszcze bardziej leczniczy. A propos dawkowania to jak nic nie dolega to co drugi dzień pół kieliszka wypić 70% propolisu teraz jak grypa szaleje i zbiera zniwo. Ale jak czujemy ze cos nie tak z namy to 2 razy dzienie po kieliszku tak po30g. Jak jedziemy ałtem to w pracy te 30g. A jak wrucimy z pracy to wieczorem dawka 30g. Ja jeszcze nie chorowałem na grype ale z żoną unas to 3 butelki 07 na rok się konsumuje i sie nie choruje. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2013-01-18, 19:06   

Witaj mily_marian słyszałem od jednego pszczelarza że nie można za dużo pić propolisu bo może skleić jelita i można kopnąć w kalendarz czy to prawda , a powiedz czy dla dzieci też go można stosować mam na myśli jakieś inhalacje czy płukanie gardła ... I co koledzy na to . :685:
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-01-18, 23:06   

Jak sie zrobi propolis to odrobiny wosku są na góze i ich sie zbiera i potem sie pije. A dla dzieci to można dać ale tylko ze 3 krople ale inchalacje są bardzo wskazane.Pozdrawiam miły_marian
 
     
Bzz 
Stukacz Junior


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 05 Lip 2011
Posty: 55
Skąd: terra salvus
Wysłany: 2013-01-21, 14:40   

rostewit napisał/a:
Czytałem gdzieś w "Pszczelarstwie" czy "Pasiece" że miód można dać do gorącej herbaty, ale należy ją wypić w 15 minut, to nie straci swych wartości leczniczych. Przyjąłem to z niedowierzaniem. Co o tym sądzicie?
Pozdrawiam.


Będąc kilka lat temu na kursie pszczelarskim, w temacie "właściwości miodów" pani prof. (niestety nie pamiętam nazwiska) stwierdziła..

.."herbata w temperaturze ok 70 st., posłodzona miodem nie zniszczy właściwości leczniczych miodu - pod warunkiem, iż wypijemy ją +- w 15 minut."

..."dlatego też" - dodała

..."leczenie przeziębień, tradycyjnymi metodami, czyli takimi jak gorące mleko z dodatkiem miodu i czosnku ma sens. Natomiast, miód w temperaturze powyżej 70 st. traci te właściwości szybciej niż w 5 min." - zależne od wysokości temperatury.

Od siebie - miód, w ostudzonej do ok 40 st, herbacie można spożyć, bez utraty jego właściwości.
_________________
locum plena apes, hortus animae sonat
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2013-02-02, 08:52   

Witam kolegów jak już jesteśmy przy tym propolisie to może któryś z kolegów ma jakiś lepszy przepis na ten lek jeżeli tak to proszę o notkę z góry dzięki .
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-02-02, 15:01   

Trzeba czytac najnowsze badania jak zażywac propolis. A ja na własnym i żony organizmie iuz wszystko wyprubowałem jak działa propolis. I jestesmy zdrowi ale żeby ta przepuchlina sie nie powiekszała to by było super a tak żona podnosi korpusy. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2013-02-02, 15:09   

Witaj mily_marian mógłbyś mi podać dokładne parametry propolisu jak go dobrze zrobić żeby był taki jak powinien.. :685:
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2013-02-02, 15:44   

To proste alkochol 70% wlac do butelki 07 i 10 deko kitu pszczelego rozdrobionego małutkie kawałki. Uzupełnić alkocholem do pełna tak jak w sklepie sie kupuje. Dwa razy na dzien rano i wieczorem przewracać przez 14 dni kit sie rozpusci w alkocolu bendzie bronzowy propolis. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group