Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Miód a wysoka temperatura
Autor Wiadomość
spawlak 
Obserwator


Wiek: 41
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-11, 21:35   Miód a wysoka temperatura

Witam,

Czy prawdą jest, że miód traci swoje dobroczynne składniki pod wpływem wysokiej temperatury? Chodzi o to, czy wkładając łyżkę miodu do gorącej herbaty mamy słodki napój, ale to co dobre w miodzie zostaje zanihilowane?

Nawet jeśli miód traci swoje dobroczynne składniki pod wpływem wysokiej temperatury, to czy picie herbaty, do której dodano miód, gdy była ona bardzo gorąca może być szkodliwe dla zdrowia?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 
     
Fringilla 
Stukacz


Pomógł: 6 razy
Wiek: 49
Dołączył: 16 Sty 2009
Posty: 89
Skąd: podkarpacie
Wysłany: 2010-03-11, 22:43   

Jeżeli herbata ma powyżej 40 stopni , to jest to tylko słodka herbata.Można ją pic gorącą z miodem ale po co , tak samo można słodzic cukrem .
 
 
     
spawlak 
Obserwator


Wiek: 41
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 2
Wysłany: 2010-03-12, 12:21   

Znam osoby (w tym mnie), które słodzą gorącą herbatę miodem myśląc, że to mniej szkodliwe niż cukier -- abstrahując od tego, że z miodu ulatniają się dobroczynne substancje.
 
     
Sara
Starszy Stukacz


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 160
Wysłany: 2010-03-12, 12:58   

Należy takim osobom wytłumaczyć ze źle robią.Miód najlepiej przyjmować codziennie rano przed śniadaniem( około pół godziny ),albo wieczorem rozpuścić w letniej wodzie DO 40* C i rano wypić. A pro po miodu zalecane jest żucie miodu w plastrach i selekcyjny , wzmacnia organizm i łagodzi objawy alergiczne. Bardzo lubię świeży miód a w szczególności z dzikich kawałków mniam ,mniam i do tego troszkę mleczka :701:
 
     
arekfreus 
Starszy Stukacz
osa


Pomógł: 4 razy
Wiek: 29
Dołączył: 25 Cze 2008
Posty: 183
Wysłany: 2010-03-12, 18:55   

spawlak napisał/a:
Znam osoby (w tym mnie), które słodzą gorącą herbatę miodem myśląc, że to mniej szkodliwe niż cukier -- abstrahując od tego, że z miodu ulatniają się dobroczynne substancje.

Słodząc gorącą herbatę miodem traci się właściwości lecznicze miodu ale miód nawet bez właściwości leczniczych nie jest szkodliwy w przeciwieństwie do cukru (sacharozy). Nie zgodzę się z opinią że "lepiej posłodzić cukrem". Ja czekam aż przegotowana woda ostygnie i wtedy słodzę ją miodem. Nie smakuje mi herbata z miodem więc jej nie pije.
 
     
telok 
Starszy Stukacz


Wiek: 45
Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 149
Skąd: okolice Wielunia
Wysłany: 2010-03-12, 19:10   

Miód w gorącej wodzie traci właściwości ale nie aromat i to go też odróżnia od cukru.
_________________
pozdrawiam telok
 
     
SKapiko 
Senior Stukacz


Pomógł: 40 razy
Wiek: 50
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 771
Skąd: kraśnickie
Wysłany: 2010-03-12, 20:40   

miód traci i owszem lecz jest jeszcze mało znana teoria że miód w temperaturze 75*C wytrzymuje 15 minut i dopiero po tym czasie staje się zwykłą odżywką.
_________________
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
 
 
     
W 
Stukacz Junior


Wiek: 33
Dołączył: 29 Cze 2006
Posty: 42
Wysłany: 2010-03-12, 21:15   

ale miód składa się z cukrów prostych i jest lepiej akceptowany przez cukrzyków bo nie daje dużych skoków cukru w organizmie w przeciwieństwie do sacharozy
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2010-03-16, 13:20   

Herbata albo woda przegotowana i ostudzona do40* i dopiero jak sie da miód i poczekać od 6 do 12 godzin i potem podgrzac do temperatury ciała i powoli pić to składniki kture się znajduja w tym płynie to 200razy szybciej wchłaniane sa do hemiobiologiny czyli do krwi niz zimne. I to jest głuwna zasada zeby podgrzewać do temperatury ciała i jeszcze jest zasada ze woda z miodem albo herbata jak postoji przeszło 6godzn to podczas przełykania oczyszcza krtan i przełyk to działa na zasadzie jak woda utleniona oczyszcza przełyk z bakterji. Pozdrawiam miły_marian
 
     
dewu 
Stukacz Junior


Pomógł: 2 razy
Wiek: 66
Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 45
Skąd: Lubsko
Wysłany: 2010-03-16, 20:55   

SKapiko ma zupełna racje. Według ostatnich nauk jeżeli gorącą potrawę posłodzimy miodem i spożyjemy w ciągu 15 min. nic nie ubedzie z miodu. Jednak najlepiej spożywać miód tak jak radzicie - rozposzczony w letniej wodzie i odstany kilka godzin.
_________________
wojtek
 
     
-=Konrad=- 
Starszy Stukacz
praktykant


Wiek: 32
Dołączył: 11 Mar 2010
Posty: 184
Skąd: Piotrków Trybunalski
Wysłany: 2010-04-02, 23:28   

Czyli cała bajka o dobroczynnej właściwości tzw. grzańca legła w gruzach.
A mama zawsze mowiła gdy robiła mi taki specyfik podczas przeziębienia, że to własnie miód ma najwiekszy udział w poprawie stanu zdrowotnego...
Ja jako dziecko byłem uszczęśliwiony możnością wypicia szklanki piwa nawet w tej postaci :701: :701: :701: :701: a mama była zadowolona, że pomaga
Ale coś musi w tym być bo zawsze po tym bardzo się pociłem. Czyżby to tylko gorące piwo miało takie działanie?

Pozdrawiam
_________________
"Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo."

Autor: Kubuś Puchatek
 
     
malagosikatka
Nieśmiały


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-07-14, 10:14   

Najlepiej tak jak pisze Sara.
 
     
Matwiejszyn 
Obserwator
Maciej


Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 3
  Wysłany: 2012-02-22, 14:32   Wpływ wysokiej temperatury, prawda czy mit?

Witam wszystkich.

Specjalnie sobie założyłem konto na tym właśnie forum, gdyż uważam, że tutaj właśnie mogę uzyskać poszukiwane przeze mnie informacje na temat wpływu wysokiej temperatury na miód.

Jak do tej pory nie jestem usatysfakcjonowany odpowiedziami i pragnę wznowić dyskusje na ten temat.

Proszę tym razem swoje wypowiedzi poprzeć JAKIMIKOLWIEK dowodami na to, że wysoka temperatura niszczy jakieś (JAKIE?) właściwości miodu. Proszę powstrzymać się od wypowiedzi typu 'a moja babcia/ciocia to... ' albo ' wszyscy tak robia...' itp

Chodzi mi o konkretne dowody na to, że coś co istnieje w temperaturze do 40C przestaje istnieć w wyższej, a także co to konkretnie jest.

Przeszukałem internet (najlepiej jak umiałem) i nie znalazłem ani słowa na temat tego, że wysoka temperatura niszczy w jakikolwiek sposób te cudowne 'właściwości' miodu, a niemalże wszyscy producenci piszą, że jeśli płynny miód się skrystalizuje, należy opakowanie włożyć do gorącej wody i odczekać aż się całkowicie rozpuści - czyżby producenci wprowadzali konsumentów w błąd? Nie sądzę.

Niektóre wypowiedzi (nie poparte żadnymi dowodami) wspominały nawet od wydzielaniu się jakichś toksycznych związków w wysokich temperaturach, no ale w to to już nie uwierze, gdyż co na to powiedzieli by wszyscy twórcy przepisów na pieczone ciastka z użyciem miodu a jest tego troszkę i jeszcze nikt nie umarł.

Piszę zatem jeszcze raz, jeśli ktoś ma jakieś informacje, to proszę się nimi podzielić.
Dziekuję
_________________
--

Człowiek stworzył komputer o mocy obliczeniowej dorównującej mózgowi pszczoły, ale miód dalej pszczołom wykrada...
 
     
Marcinluter 
Senior Stukacz
Marcin


Pomógł: 27 razy
Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 889
Skąd: proszowice
Wysłany: 2012-02-22, 14:40   

Miód zawiera wiele substancji lotnych sprawdź w jakiej temperaturze ulatniają się, sprawdź w jakiej temperaturze enzymy ulegają destrukcji oraz w jakiej temperaturze ulega denaturacja białka. Cukry proste zostaną ale wszystko co prozdrowotne ulegnie całkowitej bądź w dużym stopniu wyniszczeniu.
_________________
pozdrawiam Marcin
 
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2012-02-22, 15:14   

Miód nie moze byc w temperaturze powyzej 45* bo ta wysza zabjia wszelkie zdrowotnw wartosci jakie są w miodzie. I miód nie może byc na otwartym świetle bo światło powoli zabjia wartosci zdrowotne a temperatura powyżej 45* nagle. A miód w ciastach to daje przyjemny aromat słodkosć smak i kalorje. A wartosci zdrowotne juz nie istnjieją z powodu wysokiej temperatury. Pozdrawiam miły_marian
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group