Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
mięso z miodem
Autor Wiadomość
fajans
Nieśmiały


Dołączył: 03 Cze 2009
Posty: 6
Wysłany: 2009-06-12, 23:07   mięso z miodem

Witam,
Proponuje przy pieczeniu mięsa na patelni dodać miodu.
Mięso smakuje o wiele lepiej i sos jest o wiele smaczniejszy.
 
     
Marcinluter 
Senior Stukacz
Marcin


Pomógł: 27 razy
Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 889
Skąd: proszowice
Wysłany: 2009-06-13, 17:14   

moja mama do mieszanki przypraw i oleju dodaje miodu i smaruje tym pieczeń i piecze naprawdę piękny kolorek i smak;)
_________________
pozdrawiam Marcin
 
 
     
telok 
Starszy Stukacz


Wiek: 45
Dołączył: 07 Maj 2009
Posty: 149
Skąd: okolice Wielunia
Wysłany: 2009-06-13, 17:28   

do jakiego rodzaju mięsa?
_________________
pozdrawiam telok
 
     
Marcinluter 
Senior Stukacz
Marcin


Pomógł: 27 razy
Wiek: 26
Dołączył: 31 Maj 2008
Posty: 889
Skąd: proszowice
Wysłany: 2009-06-14, 08:05   

schab i karczek hmmm pycha chyba zgłodniałem;}
_________________
pozdrawiam Marcin
 
 
     
SKapiko 
Senior Stukacz


Pomógł: 40 razy
Wiek: 50
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 771
Skąd: kraśnickie
Wysłany: 2009-06-21, 18:21   

Jedna z potraw nazywa się '' kurczak po meksykańsku'' :067:
_________________
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
 
 
     
Sara
Starszy Stukacz


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 160
Wysłany: 2009-07-08, 18:44   

Bardzo smaczne i kolorek mniam mniam palce lizac .sara
 
     
Tomaszka
Obserwator


Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 1
Wysłany: 2009-11-04, 16:50   

Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ?
 
     
dewu 
Stukacz Junior


Pomógł: 2 razy
Wiek: 66
Dołączył: 09 Sie 2008
Posty: 45
Skąd: Lubsko
Wysłany: 2009-11-04, 20:03   

Ja robię żeberka na miodzie i smakują wyśmienicie. Nie przyszło mi na myśl, że mogą truć. Prawdą jest, że miód traci swoje uzdrowicielskie walory w temp. pow. 40 ale smakowych chyba nie. Są nawet publikowane przepisy kulinarne na rożne potrawy z miodem. Nigdy nie natknąłem się na publikacje o szkodliwości.
_________________
wojtek
 
     
mily_marian 
Stukacz Wymiatacz


Pomógł: 74 razy
Wiek: 78
Dołączył: 01 Gru 2007
Posty: 1226
Wysłany: 2010-11-10, 21:46   

Moja żona też robi żeberka na miodzie i nie zayważyłem jakiś odchylen w smaku przeciwnie bardzo są smaczne. Pozdrawiam miłyMarian
 
     
dark210
Nieśmiały


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 28
Wysłany: 2011-03-15, 16:47   

Na pewno traci swe dobroczynne właściwości ale tu chodzi o smak, a nie o leczenie nim, to co pozostaje to słodycz i właśnie smak miodu, a że truje ???? papierosy i alkohol też trują i jakoś większość się tym nie przejmuje, myślę że to że może zaszkodzić to jest wyssane z palca
 
     
avico
[Usunięty]

Wysłany: 2011-03-16, 22:42   

Tomaszka napisał/a:
Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ?


Gdzieś dzwonią, ale gdzie?

Temperatura niszczy enzymy i biologicznie aktywne substancje, które przez to w arszenik się nie zamieniają.
Przy długotrwałym i mocnym podgrzewaniu zwiększa się ilość HMF, ale w cukrze mamy tego HMF-u na poziomie większym od 500 i nikt sobie z tego powodu włosów z podbrzusza nie wyrywa. Czekolady, cukierki i inne wyroby cukiernicze z ciastami włącznie maja jeszcze więcej HMF.
Więcej świństwa zjemy smażąc na oleju słonecznikowym i żrąc rozmaite margaryny mające smak identyczny jak masło, a nawet lepszy.
Jeżeli zjemy nieco podgrzanego miodu, to będzie on bez aktywnych związków biologicznie czynnych, ale smak i cukry proste zostaną.

A co z miodami pitnymi, które są długo warzone, dłużej niż piwo Dębowe.
 
     
malagosikatka
Nieśmiały


Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 11
Wysłany: 2011-07-14, 10:17   

Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam.
 
     
andrzeii
Nieśmiały


Dołączył: 22 Mar 2012
Posty: 10
Wysłany: 2012-03-22, 15:49   

malagosikatka napisał/a:
Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam.
Jakieś inne ryby również?
 
     
adriannos 
Starszy Stukacz
Pszczoły znam od 6-roku życia. Teraz to moja pasja



Pomógł: 3 razy
Wiek: 33
Dołączył: 17 Sie 2009
Posty: 227
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2012-03-22, 21:24   

Szczupak, sandacz. Rewelka lekko posmarowane, zwłaszcza malinowym. Generalnie ryby drapieżne oprócz bolenia i suma świetnie smakują. Węgorz już nie taki smaczny, choć gryczany tępi nieco aromat mułu przy smażeniu, zwłaszcza z kapką cytrynki, chyba, że go wędzisz na cierpkim drzewku, wtedy spadziowy.
_________________
„Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3)
 
     
Harnaś 
Stukacz


Wiek: 35
Dołączył: 20 Lut 2011
Posty: 84
Skąd: Turbacz
Wysłany: 2012-04-15, 21:35   

jaki typ miodu sugerujecie do pstrąga jak go przyrządzić
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group