mięso z miodem

Moderator: krzysglo

fajans
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 6
Rejestracja: 2009-06-03, 18:27

mięso z miodem

Post autor: fajans »

Witam,
Proponuje przy pieczeniu mięsa na patelni dodać miodu.
Mięso smakuje o wiele lepiej i sos jest o wiele smaczniejszy.

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

moja mama do mieszanki przypraw i oleju dodaje miodu i smaruje tym pieczeń i piecze naprawdę piękny kolorek i smak;)
pozdrawiam Marcin

telok
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 149
Rejestracja: 2009-05-07, 19:44
Lokalizacja: okolice Wielunia

Post autor: telok »

do jakiego rodzaju mięsa?
pozdrawiam telok

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

schab i karczek hmmm pycha chyba zgłodniałem;}
pozdrawiam Marcin

SKapiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 771
Rejestracja: 2006-12-05, 19:21
Lokalizacja: kraśnickie

Post autor: SKapiko »

Jedna z potraw nazywa się '' kurczak po meksykańsku'' :067:
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko

Sara
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 160
Rejestracja: 2007-01-10, 15:00
Kontakt:

Post autor: Sara »

Bardzo smaczne i kolorek mniam mniam palce lizac .sara

Tomaszka
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2009-11-04, 16:04

Post autor: Tomaszka »

Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ?

dewu
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 49
Rejestracja: 2008-08-09, 21:23
Lokalizacja: Lubsko

Post autor: dewu »

Ja robię żeberka na miodzie i smakują wyśmienicie. Nie przyszło mi na myśl, że mogą truć. Prawdą jest, że miód traci swoje uzdrowicielskie walory w temp. pow. 40 ale smakowych chyba nie. Są nawet publikowane przepisy kulinarne na rożne potrawy z miodem. Nigdy nie natknąłem się na publikacje o szkodliwości.
wojtek

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Moja żona też robi żeberka na miodzie i nie zayważyłem jakiś odchylen w smaku przeciwnie bardzo są smaczne. Pozdrawiam miłyMarian

dark210
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 28
Rejestracja: 2010-07-18, 18:16

Post autor: dark210 »

Na pewno traci swe dobroczynne właściwości ale tu chodzi o smak, a nie o leczenie nim, to co pozostaje to słodycz i właśnie smak miodu, a że truje ???? papierosy i alkohol też trują i jakoś większość się tym nie przejmuje, myślę że to że może zaszkodzić to jest wyssane z palca

avico

Post autor: avico »

Tomaszka pisze:Ciągle sie mówi i pisze że wysoka temperatura ( powyżej 40 stopni )jest dla cennych skladników miodu zabójcza, mało tego - robi z niego produkt szkodliwy dla człowieka
Jak to się ma z tym dodawaniem miodu do pieczenia ,smażenia , gotowania itd.
Dodaję miód do np. makówek wigilijnych bo bez tego składnika ani rusz , ale dopiero po ostudzeniu polewy makowej. Moze ktoś z mądrzejszych wypowie sie na ten temat ?
Gdzieś dzwonią, ale gdzie?

Temperatura niszczy enzymy i biologicznie aktywne substancje, które przez to w arszenik się nie zamieniają.
Przy długotrwałym i mocnym podgrzewaniu zwiększa się ilość HMF, ale w cukrze mamy tego HMF-u na poziomie większym od 500 i nikt sobie z tego powodu włosów z podbrzusza nie wyrywa. Czekolady, cukierki i inne wyroby cukiernicze z ciastami włącznie maja jeszcze więcej HMF.
Więcej świństwa zjemy smażąc na oleju słonecznikowym i żrąc rozmaite margaryny mające smak identyczny jak masło, a nawet lepszy.
Jeżeli zjemy nieco podgrzanego miodu, to będzie on bez aktywnych związków biologicznie czynnych, ale smak i cukry proste zostaną.

A co z miodami pitnymi, które są długo warzone, dłużej niż piwo Dębowe.

malagosikatka
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 11
Rejestracja: 2011-07-14, 09:01

Post autor: malagosikatka »

Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam.

andrzeii
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 10
Rejestracja: 2012-03-22, 15:44

Post autor: andrzeii »

malagosikatka pisze:Prawdziwy hit to również pstrąg w miodzie i migdałach, polecam.
Jakieś inne ryby również?

Awatar użytkownika
adriannos
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 228
Rejestracja: 2009-08-17, 13:26
Lokalizacja: Dolnośląskie

Post autor: adriannos »

Szczupak, sandacz. Rewelka lekko posmarowane, zwłaszcza malinowym. Generalnie ryby drapieżne oprócz bolenia i suma świetnie smakują. Węgorz już nie taki smaczny, choć gryczany tępi nieco aromat mułu przy smażeniu, zwłaszcza z kapką cytrynki, chyba, że go wędzisz na cierpkim drzewku, wtedy spadziowy.
„Mała jest pszczoła wśród latających stworzeń, lecz owoc jej ma pierwszeństwo pośród słodyczy.” (Syr 11, 3)

Harnaś
Stukacz
Stukacz
Posty: 84
Rejestracja: 2011-02-20, 20:52
Lokalizacja: Turbacz

Post autor: Harnaś »

jaki typ miodu sugerujecie do pstrąga jak go przyrządzić

ODPOWIEDZ