Przewiezienie pasieki
Moderator: krzysglo
Przewiezienie pasieki
Witam. Potrzebuję w miarę pilnej pomocy a sytuacja jest trochę nietypowa. Nie jestem pszczelarzem ale mam zamiar nim zostać w najbliższym czasie a mianowicie:
dwa miesiące temu zmarł mój wujek po którym została spora pasieka pszczół. Ja z tej pasieki postanowiłem wziąć (kupić) 40 uli warszawskich poszerzanych. Problem polega na tym, że muszę je przewieźć w swoje strony na odległość 600 kilometrów. Tutejsi znajomi pszczelarze nie mieli niestety nigdy do czynienia z przewozem pszczół na taką odległość i nie są w stanie mi pomóc jak to zrobić.
Ule mam zamiar wieźć nocą około 15 sierpnia.
Mój pomysł jest taki żeby zdjąć daszki z uli, górę ula zabezpieczyć siatką ( taką do styropianu) i tak samo zabezpieczyć wylotki.
Proszę o pomoc czy mój pomysł jest dobry lub podpowiedzieć jak to zrobić inaczej.
Z góry dziękuję za pomoc
dwa miesiące temu zmarł mój wujek po którym została spora pasieka pszczół. Ja z tej pasieki postanowiłem wziąć (kupić) 40 uli warszawskich poszerzanych. Problem polega na tym, że muszę je przewieźć w swoje strony na odległość 600 kilometrów. Tutejsi znajomi pszczelarze nie mieli niestety nigdy do czynienia z przewozem pszczół na taką odległość i nie są w stanie mi pomóc jak to zrobić.
Ule mam zamiar wieźć nocą około 15 sierpnia.
Mój pomysł jest taki żeby zdjąć daszki z uli, górę ula zabezpieczyć siatką ( taką do styropianu) i tak samo zabezpieczyć wylotki.
Proszę o pomoc czy mój pomysł jest dobry lub podpowiedzieć jak to zrobić inaczej.
Z góry dziękuję za pomoc
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Stukacz Wymiatacz
anatomag Pierwszy raz to polej spryskiwaczem po ramkach ale nie polewaj tej ramki co jest matka bo nie bendzie przez 3 dni czerwić a potem co tydzień tylko na wylotek tak zeby nie spływała coca cola. Ja tak robie i jeszcze w tym sezonie nie widziałem warozy nawet na czerwiu trutowym. Pozdrawiam miły_marian
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Stukacz Wymiatacz