Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Miód pitny 2
Autor Wiadomość
andrisax 
Nieśmiały


Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 29
Wysłany: 2013-08-28, 22:54   Miód pitny 2

Drodzy koledzy i koleżanki czy posiadacie jakiś sprawdzony i oczywiście łatwy przepis na miód pitny? bo tu w dziale kulinaria jest jeden wątek odnośnie miodu pitnego ale jakiś lichy gdzie przepis jest jeden na stronie ale ja osobiście wole się spytać pszczelarzy może kturyś ma jakieś przepisy sprawdzone w końcu miód to bardzo stary przysmak i podejrzewam że ktoś ma przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i może się podzieli tą tajemnicą :)
Pozdrawiam A.
Ostatnio zmieniony przez krzysglo 2013-08-29, 16:52, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Sara
Starszy Stukacz


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 160
Wysłany: 2013-09-05, 23:32   

Z pokolenia przekazywany przepis to # Jedyne praktyczne przepisy _ Lucyna Cwierczakiewiczowa # podobnie robię miód pitny tylko dodaję cytryne, wychodzi dobry :702: tylko musi swoje odstać :712: w zależności od rodzaju miodu pitnego od trzech lat do dziesięciu lat.
 
     
Colt
Nieśmiały


Dołączył: 17 Kwi 2013
Posty: 23
Wysłany: 2013-09-08, 10:14   

3 dni temu nastawiłem pierwszego trójniaka przepis z książki Domowy Wyrób Win Jan Cieślak na 1 obj miodu przypada 2 obj. wody :
miód 4,3l
woda 8,7l
kwasek cytrynowy około 30 gr

Miód wlałem do dymionu , wodę zwykłą zródlaną najtaszą w baniakach 5l do dymiona . Takie coś stało 2 dni codziennie mieszałem około 20 razy . W między czasie zrobiłem matkę drożdzową na drożdzach Zamojskich do miodów pitnych . Po 2,5 dnia gdy matka drożdzowa ruszyła miód w wodzie się rozpuścił , dodałem resztę pożywki do dymiona + naszą przygotowaną matkę i zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą i zatkaną watą aby muszki owocówki nie załatwiły nastawu . Dziś po 14 godzinach od dodania matki nastaw ruszył pyka co 7 sekund .

Czas fermentacji trójniaka 2 lata .

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

[ Dodano: 2013-09-08, 23:37 ]
Od godziny 20:00 drożdże się rozchulały nastaw pyka co 1 sek jest dobrze . Jak nie zapomnę to za 2 lata się odezwę co z tego wyszło :690:
 
     
Sara
Starszy Stukacz


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 10 Sty 2007
Posty: 160
Wysłany: 2013-09-09, 14:09   

Powinien wyjsc :702: tylko musi mieć odpowiednią temperaturę do fermentacji. Miody pitne spokojnie pracują . Niestety trzeba czekać :712: kilka latek
 
     
Colt
Nieśmiały


Dołączył: 17 Kwi 2013
Posty: 23
Wysłany: 2013-09-12, 10:51   

Sara, Mam nadzieję że w wyjdzie , dymion jest w pokoju tak że temperatura jest bardzo dobra . Jest to mój pierwszy miód pitny , bałem się o fermentację burzliwą jak to przy winach bywa jest niebezpieczna czasami :690: a tutaj wszystko przebiega na spokojnie .
 
     
dkrzysztof10 
Starszy Stukacz


Wiek: 42
Dołączył: 20 Maj 2006
Posty: 148
Wysłany: 2013-10-05, 06:04   

koleżanki i koledzy podajcie ciekawe przepisy na napoje alkoholowe i nie tylko z miodu.
_________________
Jak rozdaję chleb biednym, to nazywają mnie świętym,
a jak pytam się dlaczego biedni nie mają chleba, mówią - komunista
 
 
     
andrisax 
Nieśmiały


Dołączył: 26 Sie 2013
Posty: 29
Wysłany: 2013-10-05, 17:18   

Przepraszam, za nieobecność i dziękuje za odpowiedzi, postanowiłem zastosować sposób swój własny, a robiłem pięciorak (1 cz miodu 4 cz wody) wlałem do gąsiora dodałem drożdże i pożywkę i zobaczymy co wyjdzie też odezwę się za jakiś czas i powiem jak wyszło :D mimo wszystko dziękuje jeszcze raz za bujne odpowiedzi :D
Pozdrawiam Andrzej
 
     
billhood 
Obserwator


Wiek: 46
Dołączył: 30 Mar 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-03-30, 08:31   

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki
 
     
Julone 
Obserwator


Dołączyła: 30 Mar 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-03-30, 16:50   

I co wyszło Andrzej? :)
 
     
zofialipska
Obserwator


Dołączył: 14 Sty 2016
Posty: 1
Wysłany: 2016-01-14, 06:20   

Uwielbiam taki miód. Mój teściu robi coś takiego, jest bardzo dobry.
_________________
http://biltpolska.pl/
 
     
Karpacki 
Stukacz Junior
Karpacki


Wiek: 72
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 59
Skąd: Berest
Wysłany: 2016-01-14, 08:33   

A my uwielbiamy takich użytkowników którzy nie przemycają nam kryptoreklamy na forum. Po takich reklamach nawet po dobrym miodzie mozna :704:
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group