Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki to miód?
Autor Wiadomość
Karolcio
Obserwator


Dołączył: 15 Mar 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-03-15, 15:19   Jaki to miód?

Witam wszystkich w swoim pierwszym poście na Forum! Nie jestem pszczelarzem, być może za kilka lat to się zmieni, póki co określiłbym się jako smakosza miodu - używam go sporo w celach kulinarno - leczniczych, bo po prostu bardzo lubię. Generalnie poszczególne gatunki miodów potrafię rozpoznać, intryguje mnie jednak miód, który kupiłem przejazdem od nieznanego mi pszczelarza, z jednaj strony jest bardzo charakterystyczny i wyrazisty, z drugiej niepodobny do znanych mi miodów. Opiszę go najlepiej jak umiem:
Kupiłem go jesienią w stanie płynnym. Kolor zbliżony do bardzo mocnej herbaty, równie ciemny jak miody spadziowe i gryczane. Bardzo gęsty. Smak słodki, nawet nieco mgły, bardzo intensywny i charakterystyczny zapach i aromat. Na tyle intensywny, że posłodzona nim herbata z dużą ilością cytryny ciągle pachnie i smakuje tym miodem. Aromat ten określiłbym jako organiczny i nieco nieprzyjemny. Ze znanych mi miodów jedynie miód gryczany ma równie intensywny aromat ale ten bardzo lubię. Miód, który opisuję zaczął krystalizować od góry słoika tworząc skorupę, pod nią miał konsystencję lekko galaretowatą. Obecnie miód jest skrystalizowany. Kolor po krystalizacji jasny brudno-kremowy. Po skrystalizowaniu gruboziarnisty, niejednorodny. Miejscami pomiędzy kryształkami jest ciągle płynny miód, a miejscami wolne przestrzenie. Bardzo twardy - zdecydowanie twardszy niż miód lipowy, który twardo się krystalizuje. Jak mi się uda to załączę zdjęcie.

jaki miod.jpg
Plik ściągnięto 13768 raz(y) 184,33 KB

 
     
ryszard13 
Stukacz Junior
Bądź sobą


Pomógł: 2 razy
Wiek: 63
Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 33
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-03-15, 15:53   Re: Jaki to miód?

Karolcio napisał/a:
Witam wszystkich w swoim pierwszym poście na Forum! Nie jestem pszczelarzem, być może za kilka lat to się zmieni, póki co określiłbym się jako smakosza miodu - używam go sporo w celach kulinarno - leczniczych, bo po prostu bardzo lubię. Generalnie poszczególne gatunki miodów potrafię rozpoznać, intryguje mnie jednak miód, który kupiłem przejazdem od nieznanego mi pszczelarza, z jednaj strony jest bardzo charakterystyczny i wyrazisty, z drugiej niepodobny do znanych mi miodów. Opiszę go najlepiej jak umiem:
Kupiłem go jesienią w stanie płynnym. Kolor zbliżony do bardzo mocnej herbaty, równie ciemny jak miody spadziowe i gryczane. Bardzo gęsty. Smak słodki, nawet nieco mgły, bardzo intensywny i charakterystyczny zapach i aromat. Na tyle intensywny, że posłodzona nim herbata z dużą ilością cytryny ciągle pachnie i smakuje tym miodem. Aromat ten określiłbym jako organiczny i nieco nieprzyjemny. Ze znanych mi miodów jedynie miód gryczany ma równie intensywny aromat ale ten bardzo lubię. Miód, który opisuję zaczął krystalizować od góry słoika tworząc skorupę, pod nią miał konsystencję lekko galaretowatą. Obecnie miód jest skrystalizowany. Kolor po krystalizacji jasny brudno-kremowy. Po skrystalizowaniu gruboziarnisty, niejednorodny. Miejscami pomiędzy kryształkami jest ciągle płynny miód, a miejscami wolne przestrzenie. Bardzo twardy - zdecydowanie twardszy niż miód lipowy, który twardo się krystalizuje. Jak mi się uda to załączę zdjęcie.
Witam. Mnie to wygląda na miód z nawłoci. Pozdrawiam
 
 
     
SKapiko 
Senior Stukacz


Pomógł: 40 razy
Wiek: 50
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 771
Skąd: kraśnickie
Wysłany: 2013-03-15, 19:33   

ten miód był potraktowany troszkę za wysoką temperaturą, bo normalnie tak się nie krystalizuje
_________________
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
 
 
     
Jan Magóra
Starszy Stukacz
Jan Magóra


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 30 Paź 2011
Posty: 139
Wysłany: 2013-03-16, 22:04   

sZANOWNY KOLEGO KAROLCIO. Jeśli ten miód nie fermentuje, nie rośnie i nie kwaśnieje, to jest on pełnowartościowy. Wszystko wygląda na to, że pszczoły zbierały nektar przynajmniej z dwóch różnych roślin, a nawet z dodatkiem spadzi. Spowodowało, to
nierównomierną krystalizację, co zdarza się każdego roku. Dobrze byłoby porozmawiać z pszczelarzem, który sprzedał ten miód i dowiedzieć się w jakim okresie i jakie rośliny miododajne kwitły, spadziowały. Jeśli kolega jest początkującym pszczelarzem, to ta wiedza, przyda się w przyszłości. Z pszczelarskim pozdrowieniem
_________________
Pozdrawiam

Jan Magóra
 
     
Karolcio
Obserwator


Dołączył: 15 Mar 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-03-17, 15:21   

Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
ryszard13 napisał/a:
Witam. Mnie to wygląda na miód z nawłoci. Pozdrawiam

Faktycznie z miodem nawłociowym nie miałem do tej pory dużej styczności, niemniej niegdyś kupiłem słoik opisany jako taki i był on zupełnie inny - jasny, kwaskowaty, skrystalizował się bardzo szybko i miękko, wręcz kremowo. Miał nieco charakterystyczny smak, przyjemny jak dla mnie i nie dominował tak jak ten opisywany przeze mnie.
Jan Magóra napisał/a:
Jeśli ten miód nie fermentuje, nie rośnie i nie kwaśnieje, to jest on pełnowartościowy. Wszystko wygląda na to, że pszczoły zbierały nektar przynajmniej z dwóch różnych roślin, a nawet z dodatkiem spadzi. Spowodowało, to nierównomierną krystalizację, co zdarza się każdego roku. Dobrze byłoby porozmawiać z pszczelarzem, który sprzedał ten miód i dowiedzieć się w jakim okresie i jakie rośliny miododajne kwitły, spadziowały. Jeśli kolega jest początkującym pszczelarzem, to ta wiedza, przyda się w przyszłości. Z pszczelarskim pozdrowieniem

Zdecydowanie nie fermentuje, nie zmienił smaku po krystalizacji, skrystalizował natomiast bardzo twardo. Owszem kupiłem go jako nektarowo-spadziowy i pewnie taki jest, przy czym chyba jest tam dużo nektaru z jakiejś jednej rośliny bo jak wspomniałem miód ma bardzo charakterystyczny smak/zapach, nawet mocniejszy niż miód gryczany. W dodatku ten zapach jest raczej nieprzyjemny, dlatego mnie zaintrygował. Nie potrafię tego zapachu przypisać do znanych mi roślin, może trochę zalatuje kasztanowcem (?), ale nie wiem czy to dobry trop. Niestety nie kosztowałem go przy zakupie, bo podjąłbym rozmowę z pszczelarzem na jego temat. Miód pochodzi z powiatu sandomierskiego.
Szkoda, że nie można na tym forum załączyć próbki do skosztowania ;-) .
Gorąco pozdrawiam!
 
     
Gilian 
Stukacz



Pomógł: 3 razy
Dołączył: 12 Paź 2011
Posty: 99
Wysłany: 2013-04-14, 13:13   

Coś podobnego dostałem od Dziuby, jeżeli to jest to samo żródło to jest to gryka z domieszką ogórecznika i czymś jeszcze co bardzo chemicznie i niemiło zalatuje, może to jakiś gatunek tytoniu, bo tam gdzie on wozi na grykę sporo go uprawiają, nie zachwycił mnie ten miód jest raczej odrzucajacy.
 
     
Karolcio
Obserwator


Dołączył: 15 Mar 2013
Posty: 3
Wysłany: 2013-04-14, 13:29   

Dziękuję za odpowiedź! Tytoń może być dobrym tropem, mój znajomy który kosztował ten miód, również wymienił tę roślinę. I również się zgodził, że miód bardzo intensywny ale raczej nieprzyjemny i odrzucający.
 
     
waleed333 
Obserwator


Wiek: 29
Dołączył: 28 Lut 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-02-28, 07:25   

Jeśli ten miód nie fermentuje, nie rośnie i nie kwaśnieje, to jest on pełnowartościowy. Wszystko wygląda na to, że pszczoły zbierały nektar przynajmniej z dwóch różnych roślin, a nawet z dodatkiem spadzi. Spowodowało, to nierównomierną krystalizację, co zdarza się każdego roku. Dobrze byłoby porozmawiać z pszczelarzem, który sprzedał ten miód i dowiedzieć się w jakim okresie i jakie rośliny miododajne kwitły, spadziowały. Jeśli kolega jest początkującym pszczelarzem, to ta wiedza, przyda się w przyszłości. Z pszczelarskim pozdrowieniem
_________________
http://www.test-king.com/...-Foundation.htm
http://www.fnu.edu/
http://test-king.com/vendor-Cisco.htm
http://www.ciis.edu/
http://www.goucher.edu/
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group