W jaki sposób można legalnie sprzedawać miód?
Moderator: krzysglo
W jaki sposób można legalnie sprzedawać miód?
Witam.
Wiem, że ten wątek już istnieje, ale z 2006 roku, więc chciałabym zapytać jak sytuacja wygląda dzisiaj.
Chcę sprzedawać miód z własnej pasieki na targowiskach.
Próby sprzedaży dowiodły, że ludzie uprzedzeni są do nie oznakowanych słoików, pytają o pieczątki itd. Sprzedaję miód bez jakichkolwiek danych dotyczących mojej pasieki. Czyli ulotka naklejona na słoiku informuje klienta tylko o rodzaju miodu.
Nie wiem czy mogę sobie przystawić taką pieczątkę bez żadnych konsekwencji?
Czytałam tutaj, że do sprzedaży bezpośredniej potrzebny jest dokument od Powiatowego Lekarza Weterynarii. Moja pasieka jest zarejestrowana u Powiatowego oraz w Urzędzie Skarbowym.
Jak wygląda droga do tego, aby móc sprzedawać miód zgodnie z prawem?
I czy mogę postawić na miodzie taką pieczątkę, bez żadnych dokumentów i uprawnień do sprzedaży?
Podpowiedzcie.
Kosma.
Wiem, że ten wątek już istnieje, ale z 2006 roku, więc chciałabym zapytać jak sytuacja wygląda dzisiaj.
Chcę sprzedawać miód z własnej pasieki na targowiskach.
Próby sprzedaży dowiodły, że ludzie uprzedzeni są do nie oznakowanych słoików, pytają o pieczątki itd. Sprzedaję miód bez jakichkolwiek danych dotyczących mojej pasieki. Czyli ulotka naklejona na słoiku informuje klienta tylko o rodzaju miodu.
Nie wiem czy mogę sobie przystawić taką pieczątkę bez żadnych konsekwencji?
Czytałam tutaj, że do sprzedaży bezpośredniej potrzebny jest dokument od Powiatowego Lekarza Weterynarii. Moja pasieka jest zarejestrowana u Powiatowego oraz w Urzędzie Skarbowym.
Jak wygląda droga do tego, aby móc sprzedawać miód zgodnie z prawem?
I czy mogę postawić na miodzie taką pieczątkę, bez żadnych dokumentów i uprawnień do sprzedaży?
Podpowiedzcie.
Kosma.
Ostatnio zmieniony 2012-09-26, 21:17 przez kosma000, łącznie zmieniany 1 raz.
Musisz zarejestrować u PLW sprzedaż bezpośrednią, aby to zrobić trzeba spełnić wymogi dotyczące higieny pozyskiwania i konfekcjonowania miodu. Nie jest to trudne, bo wymogi spełni nawet czysta kuchnia w domu. Uzyskanie pozwolenia na sprzedaż bezpośrednią jest poprzedzone wizytą lekarza weterynarii w miejscu pozyskiwania miodu.
Porozmawiaj z Powiatowym lekarzem weterynarii, zarejestruj się u niego. Wtedy przyjedzie do ciebie sprawdzić warunki i powie ci co i jak. Uzyskasz wtedy numer weterynaryjny pasieki który bedziesz miał na pieczątce. Zakładając ze juz jestes w jakimkolwiek kole pszczelarzy to tam też nadali ci numer pasieki i też możesz ją zamieścic na pieczątce. Jeżeli masz do 80 rodzin to nie musisz rejestrować sie w krusie ani urzędzie skarbowym. Podsumowując na podstawie tych dwóch numerów i spełnienia wymagań PLW i wyrobienia sobie pieczątki mozesz legalnie sprzedawać miód.
Mam pytanie też w tym temacie. Pracuję w firmie a w wolnym czasie mam np 100 rodzin, to czy muszę rejestrować się dodatkowo w krus i urzędzie skarbowym, i co z REGON?
Mam pytanie też w tym temacie. Pracuję w firmie a w wolnym czasie mam np 100 rodzin, to czy muszę rejestrować się dodatkowo w krus i urzędzie skarbowym, i co z REGON?
Jaki nr pasieki nadaje Koło ?KamPie pisze:(...) Zakładając ze juz jestes w jakimkolwiek kole pszczelarzy to tam też nadali ci numer pasieki (...)
KRUS - Nie, jeżeli masz płacone składki ZUS od co najmniej najniższej krajowej.KamPie pisze:(...)
US - Tak, działy specjalne produkcji rolnej.
REGON - Tak, ale podobno w niektórych US nie wymagają, ale obowiązek posiadania jest.
-
- Obserwator
Zakładając ze juz jestes w jakimkolwiek kole pszczelarzy to tam też nadali ci numer pasieki i też możesz ją zamieścic na pieczątce. Jeżeli masz do 80 rodzin to nie musisz rejestrować sie w krusie ani urzędzie skarbowym. Podsumowując na podstawie tych dwóch numerów i spełnienia wymagań PLW i wyrobienia sobie pieczątki mozesz legalnie sprzedawać miód. ???
-
- Obserwator
- Kontakt: