materiał na ul styropianowy
Moderator: krzysglo
-
- Starszy Stukacz
materiał na ul styropianowy
Zastanawiam się z jakiego gatunku styropianu wykonuje się ule ?
Ostatnio zmieniony 2011-01-16, 16:55 przez dkrzysztof10, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Starszy Stukacz
Warto przelecieć się po forum, bo ten i podobne tematy były szeroko omawiane.
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... c.php?t=17
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... c.php?t=17
czy aby na pewno nie interesują się ulami z drewnaavico pisze:Ciekawostka jest, że ptaki dziobią zima styropian chcąc dostać się do pszczół, a nie interesują ich ule drewniane. Na styropianie widać pracę ich dziobów i okruchy styropianu na ziemi.
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
-
- Starszy Stukacz
rozumiem że trzeba go wzmocnić siatką budowlaną i klejem do steropianu.
Kiedyś zrobiłem eleweację steropianową i w niektórych miejscach niedokładnie dałem siatkę od zewnątrz kury chodziły w pobliżu tego budynku i niszczyły ten styropian. Dokładne zabezpieczenie siatką i klejem ( klej znaczy zaprawa murarska spowodowały, że wszystko przetrwało. Pytanie jest inne jak to wpłynie na zdrowie pszczół .... bowiem utwardzić powierzchniowo to go można w sumie bardzo łatwo...
Zaręczam że steropianu pokrytego siątką i klejem takim jak do elewacji nie ruszy nic
Dokonam wkrótce takiej próby....
Kiedyś zrobiłem eleweację steropianową i w niektórych miejscach niedokładnie dałem siatkę od zewnątrz kury chodziły w pobliżu tego budynku i niszczyły ten styropian. Dokładne zabezpieczenie siatką i klejem ( klej znaczy zaprawa murarska spowodowały, że wszystko przetrwało. Pytanie jest inne jak to wpłynie na zdrowie pszczół .... bowiem utwardzić powierzchniowo to go można w sumie bardzo łatwo...
Zaręczam że steropianu pokrytego siątką i klejem takim jak do elewacji nie ruszy nic
Dokonam wkrótce takiej próby....
tel 607 800 697
o tego rodzaju eksperymentach czytałem kilka lat temu w ''Pszczelarstwie '' były nawet zdjęcia zrobione z tych że uli, nie pamiętam dokładnie ale w środku styropian był wzmocniony bodajże klejem polimerowym ale czy była dana w środku siatka to tego już nie pamiętam.
nie lepiej upić gotowca nie daleko ciebie powstał nowy producent uli styropianowych
nie lepiej upić gotowca nie daleko ciebie powstał nowy producent uli styropianowych
Ciekawość to porad i błędów matka