Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Redakcja miesięcznika "Pszczelarstwo" gwarantuje, że na forum nie będzie cenzury (z wyjątkami przewidzianymi polskim prawem). Gospodarzami forum są jego uczestnicy i oni sami są zobowiązani do dbałości o netykietę. Forum ma służyć pszczelarzom do wymiany doświadczeń merytorycznych, a nie do zamieszczania niestosownych tekstów w postaci dowcipów, wierszy i relacji z życia rodzinnego, a także ubliżania innym użytkownikom.
Redakcja "Pszczelarstwa"
Miesięcznik PSZCZELARSTWO Strona Główna Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przyczyna ginięcia pszczół
Autor Wiadomość
sławek k. 
Nieśmiały


Wiek: 56
Dołączył: 20 Cze 2010
Posty: 13
Wysłany: 2010-12-05, 08:39   

ander napisał/a:
dopiero na koniec jakość i firma cukru.

Z wykształcenia jestem cukrownikiem.Kilka lat w cukrowni-laboratorium.Tak naprawdę to uzyskanie cukru(krystalicznego) jest dość skomplikowanym i długim procesem . To co uzyskujemy to praktycznie 99,99czystośći wszelkie zanieczyszczenia pozostają w syropie(melasa) i błocie defekacyjnym.Gdybanie o różnicach z poszczególnych cukrowni nie ma praktycznie moim zdaniem sensu,bo sam produkt może różnić się granulacją i może ciut zabarwieniem.
 
     
Stanisław Zbieg 
Senior Stukacz
pszczelarz


Pomógł: 58 razy
Wiek: 92
Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 620
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2010-12-06, 09:11   

Kolego "Sławku" - bardzo dobrze, że wreszcie ktoś kompetentny napisał jak to jest z tym cukrem. Dotąd po forach pszczelarskich krążyły różne wersje o jego szkodliwości w procesie zakarmiania pszczół.

Doszło do tego, że bardzo wielu kolegów-pszczelarzy przerzuciło się na różne inwerty, chcąc uchronić swoje pszczoły przed rzekomo szkodliwym wpływem cukru w procesie zakarmiania na zimę, czy nawet podkarmiania w sezonie jak zajdzie taka konieczność.

Jeszcze raz dziękuję za rzeczową wypowiedź i pozdrawiam - Stanisław Z.
 
     
123
Stukacz


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 77
Wysłany: 2010-12-06, 11:22   

Stanisław Zbieg napisał/a:
Kolego "Sławku" - bardzo dobrze, że wreszcie ktoś kompetentny napisał jak to jest z tym cukrem. Dotąd po forach pszczelarskich krążyły różne wersje o jego szkodliwości w procesie zakarmiania pszczół.

Doszło do tego, że bardzo wielu kolegów-pszczelarzy przerzuciło się na różne inwerty, .


Tak naprawdę to właściwie o to tylko chodziło o zrobienie paniki poprzez propagowanie w mediach na fora filmów grozy o szkodliwości cukru celem wsparcia handlarzy gotowymi inwertami robionych z tych samych buraków i zbóż zaprawianych tymi samy mi środkami chemicznymi
 
     
Stanisław Ł 
Nieśmiały
Lukasz


Wiek: 75
Dołączył: 16 Wrz 2010
Posty: 10
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: 2010-12-06, 19:41   

123 Stanisław Zbieg trochę się z wami nie zgadzam otóż w zeszłą zimowlę kupiłem cukier w workach w Supermarkecie nie Polski i w trakcie karmienia z 8 uli został mi tylko jeden. Dochodziłem dlaczego bo w ulach była tylko garstka pszczół a ramki zasklepione od znajomego producenta Środków ochrony roślin dowiedziałem się ze na Zachodzie używają pestycydy które nie giną w czasie produkcji co prawda jest ich tak niewielka ilość że jest nieszkodliwa dla ludzi ale dla pszczół tak i powodują zanik orientacji w celu powrotu do ula dla pszczoły. Tak że już nigdy nie dam się namówić na tańszy cukier i zachodni. Do karmienia będę używał tylko cukru Polskie i wam też tak radżę.
_________________
Pozdrawiam Łukasz
 
     
SKapiko 
Senior Stukacz


Pomógł: 40 razy
Wiek: 50
Dołączył: 05 Gru 2006
Posty: 771
Skąd: kraśnickie
Wysłany: 2010-12-06, 19:59   

gdyby to była wina cukru to nie została by ani jedna rodzina, a tą panikę wywołują producenci jak i dystrybutorzy syropów inwertowanych
_________________
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko
 
 
     
Stanisław Zbieg 
Senior Stukacz
pszczelarz


Pomógł: 58 razy
Wiek: 92
Dołączył: 27 Gru 2005
Posty: 620
Skąd: Limanowa
Wysłany: 2010-12-06, 19:59   

Kolego "Łukaszu" - w tym wątku jest mowa o cukrze z polskich cukrowni.
Czytam też na bieżąco fora czeskie, słowackie czy ukraińskie - tam nigdzie nie było wątków w których dyskutowano by na temat zakarmiania na zimę jakimś inwertem. Tam wszędzie jak dotąd zakarmia się cukrem. Do niedawna w Czechach był do nabycia cukier gruby, kryształ.


Pozdrawiam Stanisław Z.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group