wygryziony matecznik
Moderator: krzysglo
wygryziony matecznik
witam. Panowie wczoraj robiłem przeglad moich pszczółek i co zobaczyłem ???
Wygryziony matecznik. czerw jest zasklepiony na pieciu ramkach i w wolnych miejscach jeszcze nie zasklepione larwy. moje pytanko brzmi ; czy one zrobiły cicha podmiane matki, czy co one kombinuja?? bo chyba troche za wczesnie jest na rójke , no chyba ze sie myle , bo jestem poczatkujacy . pozdrawiam .
Wygryziony matecznik. czerw jest zasklepiony na pieciu ramkach i w wolnych miejscach jeszcze nie zasklepione larwy. moje pytanko brzmi ; czy one zrobiły cicha podmiane matki, czy co one kombinuja?? bo chyba troche za wczesnie jest na rójke , no chyba ze sie myle , bo jestem poczatkujacy . pozdrawiam .
-
- Senior Stukacz
Kolego "Darco" - proszę nie skąpić słów, język polski jest tak bogaty i opisywać bardziej dokładnie. Z Kolegi treści wynika,że był jeden matecznik - do rójki pszczoły w zasadzie zakładają kilka mateczników. Do cichej wymiany normalnie 2 a czasem i 3 . Być może że to szykuje się cicha wymiana, choć cichą "wymianę matki" pszczoły robią pod jesień, a nawet i późną jesienią - wrzesień, początek października.
Proszę dalej tą rodzinę obserwować i jak się da to wyszukać matkę /młodą/ i oznakować. Jeszcze dopiszę - do czasu zapłodnienia się młodej matki z cichej wymiany pszczoły starej nie usuwają i bywa,że dość długo po zapłodnieniu młodej czerwią obie.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Proszę dalej tą rodzinę obserwować i jak się da to wyszukać matkę /młodą/ i oznakować. Jeszcze dopiszę - do czasu zapłodnienia się młodej matki z cichej wymiany pszczoły starej nie usuwają i bywa,że dość długo po zapłodnieniu młodej czerwią obie.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Panie Stanisławie w tamtym roku w czerwcu złapałem ten rój tak ze matka jest młoda i juz by robiły se podmianke?? A matecznik był tylko jeden i tez sie zdziwiłem bo czytałem ze własnie zakładaja po kilka mateczników i to własnie mnie troche zaniepokoiło . czyli mam sie tym az tak nie martwic?? ps. kiedy mam teraz do nich zajrzec za 10 dni?? czy wczesniej . dziekuje i pozdrawiam
-
- Senior Stukacz
Kolego "Darco" - w tej sytuacji wiek matki nie ma znaczenia, pszczoły wyczuwają,że matka może być np chora i dążyły do "cichej wymiany" teraz co też się zdarza ale b.rzadko. Proponuję na spokojnie, gdy ciepło ul b.dokładnie przejrzeć i wyszukać matkę/matki i oznakować.
Na przyszłość starać się matki oznakować - a jak - to tu na forum było b.dużo napisane. Wejść na wyszukiwarkę i poszukać. Trudno za każdym razem każdemu oddzielnie podawać sposób.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Na przyszłość starać się matki oznakować - a jak - to tu na forum było b.dużo napisane. Wejść na wyszukiwarkę i poszukać. Trudno za każdym razem każdemu oddzielnie podawać sposób.
Pozdrawiam Stanisław Z.
-
- Starszy Stukacz
darco,
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... sc&start=0
tu masz temat odnośnie znakowania matek...
może się zda na coś
Pozdrawiam
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... sc&start=0
tu masz temat odnośnie znakowania matek...
może się zda na coś

Pozdrawiam
"Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo."
Autor: Kubuś Puchatek
Autor: Kubuś Puchatek
-
- Starszy Stukacz
Kolego moim skromnym zdaniem jest dość istotne gdzie ten matecznik się znajduje?? napisz !!! czy mniej więcej po środku ramki/plastra czy w dolnej części? bo sęk w tym że matecznika rojowe zakładają u dołu a mateczniki na cichą wymianę są właśnie w centralnej części plastra!
Poza tym jak uda Ci się zlokalizować matkę postaraj się obejrzeć czy nie widać jakiś "obrażeń"?! bo wystarczy że matka nie ma np. jednego odnóża i już jest traktowana przez rodzinę jako wadliwa/niepełnowartościowa!
pozdrawiam w.
Poza tym jak uda Ci się zlokalizować matkę postaraj się obejrzeć czy nie widać jakiś "obrażeń"?! bo wystarczy że matka nie ma np. jednego odnóża i już jest traktowana przez rodzinę jako wadliwa/niepełnowartościowa!
pozdrawiam w.
http://www.dailymotion.pl/video/x9rpqt_ ... gi_animals
wrubel, przyjżyj się dobrze tej matce , kolor tej matki (rok) i powiem ci wiecej ma sie bardzo dobrze pszczoły o nią dbają ma zapewnioną u mnie dożywotnią emeryturę
wrubel, przyjżyj się dobrze tej matce , kolor tej matki (rok) i powiem ci wiecej ma sie bardzo dobrze pszczoły o nią dbają ma zapewnioną u mnie dożywotnią emeryturę
-
- Starszy Stukacz