Strona 3 z 3

: 2010-12-05, 08:39
autor: sławek k.
ander pisze:dopiero na koniec jakość i firma cukru.
Z wykształcenia jestem cukrownikiem.Kilka lat w cukrowni-laboratorium.Tak naprawdę to uzyskanie cukru(krystalicznego) jest dość skomplikowanym i długim procesem . To co uzyskujemy to praktycznie 99,99czystośći wszelkie zanieczyszczenia pozostają w syropie(melasa) i błocie defekacyjnym.Gdybanie o różnicach z poszczególnych cukrowni nie ma praktycznie moim zdaniem sensu,bo sam produkt może różnić się granulacją i może ciut zabarwieniem.

: 2010-12-06, 09:11
autor: Stanisław Zbieg
Kolego "Sławku" - bardzo dobrze, że wreszcie ktoś kompetentny napisał jak to jest z tym cukrem. Dotąd po forach pszczelarskich krążyły różne wersje o jego szkodliwości w procesie zakarmiania pszczół.

Doszło do tego, że bardzo wielu kolegów-pszczelarzy przerzuciło się na różne inwerty, chcąc uchronić swoje pszczoły przed rzekomo szkodliwym wpływem cukru w procesie zakarmiania na zimę, czy nawet podkarmiania w sezonie jak zajdzie taka konieczność.

Jeszcze raz dziękuję za rzeczową wypowiedź i pozdrawiam - Stanisław Z.

: 2010-12-06, 11:22
autor: 123
Stanisław Zbieg pisze:Kolego "Sławku" - bardzo dobrze, że wreszcie ktoś kompetentny napisał jak to jest z tym cukrem. Dotąd po forach pszczelarskich krążyły różne wersje o jego szkodliwości w procesie zakarmiania pszczół.

Doszło do tego, że bardzo wielu kolegów-pszczelarzy przerzuciło się na różne inwerty, .
Tak naprawdę to właściwie o to tylko chodziło o zrobienie paniki poprzez propagowanie w mediach na fora filmów grozy o szkodliwości cukru celem wsparcia handlarzy gotowymi inwertami robionych z tych samych buraków i zbóż zaprawianych tymi samy mi środkami chemicznymi

: 2010-12-06, 19:41
autor: Stanisław Ł
123 Stanisław Zbieg trochę się z wami nie zgadzam otóż w zeszłą zimowlę kupiłem cukier w workach w Supermarkecie nie Polski i w trakcie karmienia z 8 uli został mi tylko jeden. Dochodziłem dlaczego bo w ulach była tylko garstka pszczół a ramki zasklepione od znajomego producenta Środków ochrony roślin dowiedziałem się ze na Zachodzie używają pestycydy które nie giną w czasie produkcji co prawda jest ich tak niewielka ilość że jest nieszkodliwa dla ludzi ale dla pszczół tak i powodują zanik orientacji w celu powrotu do ula dla pszczoły. Tak że już nigdy nie dam się namówić na tańszy cukier i zachodni. Do karmienia będę używał tylko cukru Polskie i wam też tak radżę.

: 2010-12-06, 19:59
autor: SKapiko
gdyby to była wina cukru to nie została by ani jedna rodzina, a tą panikę wywołują producenci jak i dystrybutorzy syropów inwertowanych

: 2010-12-06, 19:59
autor: Stanisław Zbieg
Kolego "Łukaszu" - w tym wątku jest mowa o cukrze z polskich cukrowni.
Czytam też na bieżąco fora czeskie, słowackie czy ukraińskie - tam nigdzie nie było wątków w których dyskutowano by na temat zakarmiania na zimę jakimś inwertem. Tam wszędzie jak dotąd zakarmia się cukrem. Do niedawna w Czechach był do nabycia cukier gruby, kryształ.


Pozdrawiam Stanisław Z.