johny180 pisze:Vendi pisze:Kolejne z moich pytań czy opłaca może nie tyle opłaca jak czy warto zasiać troche faceli mam z pół hektara wolnego pola a warto to chyba jakoś zagospodarować ?
zawsze warto,przynajmniej z dwóch powodów:jeden to pole zagospodarowane a drugi zawsze to pszczoły mają bardziej zróżnicowaną baze pokarmową. facelią możesz też uzupełnić braki pożytkowe w terenie
ok
co do kosztów, każe hobby w Polsce jest strasznie drogie, może nie każde ale znaczna cześć którą mnie interesuje.
Harnaś polecam Ci praca przy jakimś pszczelarzu dużo możesz się dowiedzieć, jak się zachować, literatura Ci nie da tego wyczucia

ja tak pomagałem i dostałem cztery ule wlkp i ramkami i nadstawkami

Dostałem także starą siatkę, podkurzacz. Może dostaniesz stary ul który wycofał w obiegu, a naprawa ula już nie jest aż tak kosztowna
Aktualnie zakupiłem nowy sprzęt czyli podkurzacz siatka, dłuto, radełko, 40 nowych ramek, drut zapłaciłem za wszystko 340zł (koszta przesyłki) Ul kompletny drewniany cenny to tak około od 220 zł w góre, odkład pszczeli chyba też koło 100zł w górę, także koszta są ogromne.
Z nudów w pracy oblicze mniej wiecej ile to wszystko kosztuje i z kompletowaniem jednego ula.
- sprzet ( dłuto, radełko, podkurzacz, kapelusz, miotełka) ~ 125 zł
- ul cenny są zróżnicowane ale załóżmy że cenna (bez ramek) ~ 280 zł
- ramki 20 całych ~ 38zł, 1/2 10szt ~ 15 zł
- podkarmiaczka ~ 16zł
- beleczki ~ 15zł
- druta do ramek ~ 12zł
- odkład pszczeli ~ 150zł
- węza ~ 50 zł
-
suma: 701zł
Wiele rzeczy można samemu wykonać ale koszta są ogromne z kompletowanie kolejnego ula już bez sprzętu to suma to jakieś 500 zł
Nie wliczałem tutaj miodarki i wszystkiego pomocnego do miodobrania są to też koszta szacunku 2000zł
teraz przy założeniu że ktoś chce wszystko kupic i chce mieć 5 uli to koszta wg mniej wiecej tak 4700zł ale dużo rzeczy można wykonać samemu lub szukać okazij i szukać taniej.
Wątpię że każdy z nas ma tą "średnią krajową" czyli wydanie na coś takiego około 5000zł to są ogromne koszta.
I wydaje mi się że w tym nakładzie kosztowym warto poznawać pszczelarzy zawsze np. miodarke można pożyczyć. Dowiedzieć się wielu wartościowych rzeczy na temat pszczół, wiele korzyści z tego płynie, można się dowiedzieć jak coś samemu wykonać.
Kolejna ważna sprawa te koszta które wiążą się założeniem są jedno razowe, za rok nie musimy wydawać kolejnych 5tyś. Może jest to dość drogie na starcie ale te hobby "podobno zarabia na siebie"