michalp pisze:w nowym miejscu bedzie tam BF, Primorska od Leszka, i Aga3
Napisz ile matek aga3 na przyszły rok potrzebujesz do oceny - dostaniesz je również darmo za rzetelną i szczerą opinię zrelacjonowaną po sezonie od poddania oraz po kolejnym sezonie, prosiłbym również o wyszczególnienie ile matek ma być jednodniowych a ile unasiennionych gdyż chciałbym byś porównał te unasiennione u mnie gdzie lata sporo trutni już agi3 i te unasiennione u Ciebie zapewne inną rasą czy linią.
TomekMiodek pisze:chwasty z filmu "pszczeli bulterier" były z pierwszej ręki
matkę reprodukcyjną miałeś oczywiście od hodowcy znanego wszystkim i otrzymałeś ją inseminowaną więc nie ma mowy o takiej agresji pszczół po tej matce, rodzina jaką pokazałeś była zapewne już po matce twojej hodowli i unasienniona u ciebie jakimiś zajzajerami a dodatkowo jak napisał
adriannos pisze:Ten z "bulterierem" uznałem, za mistrzowską komedię pod tytułem "jak wywołać najprostszym sposobem rabunek w pasiece".
jestem takiego samego zdania, co chciałeś pokazać pokazałeś, to samo można pokazać z każdą pszczołą. Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że w dobrych układach będąc z hodowcą agi3 wychwalałeś tą pszczołę jako najłagodniejszą i najmiodniejszą w swojej pasiece, że nawet BF jej nie dorównuje nie wspominając o innych krainkach. Coś się popsuło w układach to trzeba było się odegrać, szkoda tylko że w tak podły sposób ale to już zostawiam do oceny przez twoje sumienie jeśli je masz.
Kiedyś ci już napisałem i powtórzę - ciekaw jestem czy i kiedy pojawi się w sieci na youtube film "BF GZ żądlące szerszenie" - pewnie też po zmianie układów z hodowcą.

Wybacz ale do oceny i użytkowania jakikolwiek matek w pasiece powinni ci wszyscy hodowcy w Polsce odmówić możliwość ich kupienia, byś podobnie nie narobił swoim zachowaniem i filmikami smrodu innym hodowcom gdyż za tym ciągną się straty w tysiącach złotych ale cóż cię to obchodzi byle postawić na swoim.
adriannos pisze:Z chęcią dołączę się do eksperymentu, zaczynając od zera w nowotworzonych rodzinkach. Ale ustalcie jak to ma wyglądać. Ile ramek czerwiu na wygryzieniu ma mieć nowotworzona rodzinka, ile ramek pokarmu, ile pierzgi, jaka zabudowa - ciepła, czy zimna (ja mam głównie ciepłą i ule WLKP ocieplone), co ile przegląd, czym poszerzać gniazda. Nawet rasa, czy linia pszczół na której "odkład" będzie tworzony powinna być ustalona, bo jedne chętniej matki przyjmują, a inne nie. Jedne chcą je wymieniać, bo czują konflikt rasowy, a innym jest to wsio ryba. Matki mają być nieunasienione, więc ustalcie czy z opalitkami, czy bez (ryzyko złapania przez ptaki w powietrzu). Piszę to po to, bo inaczej będzie się miała sprawa z odkładami z jednej, czy trzech ramek czerwiu, a inaczej w "odkładzie" z 6 czy 10 ramek, któremu od razu mależy poddać korpus - miodnię. Inaczej przy odkładzie poszerzanym węzą, a inaczej poszerzanym suszem. Ale to już ustalenia i doprecyzowanie. Chyba w końcu każdy z czytających tę debatę chce, aby test wypadł jak najbardziej miarodajnie, bo samo napisanie "macie 10 matek nieunasienionych, weźcie inne i sprawdźcie" w rzeczywistości mało daje, a w sumie guzik daje. Dobrze by było, gdyby do tego dołączył jakiś hodowca BCF i również zaproponował "materiał" do testów (a tego chyba by było bardzo dużo i byłoby w czym wybierać). Porównanie też w rzeczywistości powinno być w kontekście do czegoś konkretnie wyhodowanego.
Ok jak dla mnie typ ula, zabudowa i same prace w pasiece są twoją inwencją, generalnie chodzi o to by nie prowokować celowo pszczół, na jakie pszczoły poddasz nie ma reguły aga3 to krainka krzyżownicza więc nie ma problemu, oczywiście trzeba założyć i dopilnować by jej nie wymieniły bo może to chcieć zrobić każda rasa czy linia, choć jedne mają mniejszą ku temu skłonność inne większą. Same szczegóły testowej gospodarki w różny sposób możemy już ustalić na pw. Czy matki będą z opalitkami czy bez jest mi to bez różnicy, powiem tylko tyle że nawet bez opalitków bez problemu je znajdziesz na plastrze wśród silnej rodziny. Podobnie jak w przypadku kolegi
michalp również będę oczekiwał szczerej i rzetelnej oceny po sezonie od poddania i po kolejnym w którym już rodziny pracują od wiosny pełną parą jeśli oczywiście obaj koledzy się zdecydujecie na matki aga3 ode mnie.