budowa plastrów/ poszerzanie gniazd

Moderator: krzysglo

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

budowa plastrów/ poszerzanie gniazd

Post autor: Marcinluter »

Ja mam takie pytanie ile można na maksa dać węzy na jeden raz? oraz drugie pytanie kiedy wyciągnąć beleczki z dolnego korpusy (rodni, ule wielkopolskie)??
pozdrawiam <Marcin>
pozdrawiam Marcin

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Kolego "Marcin" - jeszcze jest b.chłodno, a szczególnie noce, w takiej sytuacji nie na "maksa" - tylko po jednej ramce z węzą i to na kraju kłębu.
Co do wyjęcia beleczek - nie wypowiadam się - trzeba znać siłę rodzin a także brać pod uwagę to co wyżej napisałem - zimne noce. Poczekać jeszcze - może już zacznie się ciepła wiosna.

Pozdrawiam Stanisław Z.

oficer
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 35
Rejestracja: 2010-03-22, 20:11
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oficer »

Dzisiaj dostawiłem po 1 korpusie "Ostrowskiej" do rodzin w których wszystkie plastry były obsiednięte na czarno. Zostawiłem jeszcze w rodniach po 1 plastrze z pokarmem zimowym, z powodu braku dobrego pożytku nektarowego. I tutaj sie rodzi pytanie, czy pszczoły przeniosą ten pokarm do góry (czego bym nie chciał) czy zostawią w rodni? (po pojawieniu się pożytku mam zamiar wyciągnąć resztę pokarmu, co by cukier sie nie dostał do miodu).

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

powinieneś go odsklepić i przystawić przy otwartym czerwiu .. ja tak robie ... za nim przeniosą to zkarmią go dla czerwiu ... ale może się mylę :685: :685: :685:
Radek73

SKapiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 771
Rejestracja: 2006-12-05, 19:21
Lokalizacja: kraśnickie

Post autor: SKapiko »

to znaczy powiększyłeś kubaturę ula o 100% trochę to jest niebezpieczne przy nocnych przymrozkach myślę że nie przekładałeś ramek z czerwiem z rodni do miodni
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko

oficer
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 35
Rejestracja: 2010-03-22, 20:11
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oficer »

Nie przełożyłem czerwiu bo wiem że pszczoły mogą się wycofać przy niskich temperaturach. Prognoza pogody na następny tydzien nie jest zła choć wiem że niezawsze sie sprawdza:/ A co myślicie o tym przenoszeniu cukru do góry? Niestety nie mam półnadstawek żeby powiększyć o 50%.

SKapiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 771
Rejestracja: 2006-12-05, 19:21
Lokalizacja: kraśnickie

Post autor: SKapiko »

ja właśnie dorobiłem półnadstawki i używam ich tylko w miodni, jeśli chodzi o zapasy zimowe to raczej ich nie przenoś ponieważ na pewno dostaną się miodu konsumpcyjnego, w gnieździe rodzina go na pewno szybciej wykorzysta
Ciekawość to porad i błędów matka
Gwiazda nadziei gaśnie ostatnia
Pozdrawiam brać pszczelarską SKapiko

oficer
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 35
Rejestracja: 2010-03-22, 20:11
Lokalizacja: Śląsk

Post autor: oficer »

właśnie nie chcę ich przenosić tylko boję sie że same mogą przenieść. Dzięki za pomoc:)

-=Konrad=-
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 184
Rejestracja: 2010-03-11, 18:44
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Post autor: -=Konrad=- »

Witam

Zrób tak jak Radek Ci napisał odsklep ten cukier a zaraz zniknie. Ja tak robiłem, przez dwa tygodnie co 3-4 dni odsklepiałem po troszku i wszysto poszło. Teraz już widze, że troszke noszą nektaru bo przez chwilke miałem taki okres, że miały mało pokarmu... Za to dzięki odsklepianiu mam 8 ramek zaczerwionych bo matka myślała, że jest pożytek.

P.S

ile ramek dajecie na gniazdo. Nie bardzo wiem czy 6,8 czy 10 dać na gniazdo a ile na miodnie.

Pozdrawiam
"Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo."

Autor: Kubuś Puchatek

mendalinho
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 101
Rejestracja: 2009-11-16, 16:44
Lokalizacja: Lidzbark

Post autor: mendalinho »

-=Konrad=-, Jeśli jest to wlkp 10 ramkowy to przynajmiej cały korpus na gniazdo a na magazyn to ile dusza zapragnie zeby miały tylko z czego nosić :685:
bzzzzy

-=Konrad=-
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 184
Rejestracja: 2010-03-11, 18:44
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Post autor: -=Konrad=- »

Aaaaaa sorki nie napisałem, że WLKP leżak :-) A z tym gniazdem to własnie czytałem, że i przy 4 ramkach można "wycisnąć" z rodziny dosyć sporo miodku.

Gdy rodzina i znajomi dowiedzieli się, że kupiłem sobie pasiekę od razu było gadanie o słoiku miodu na spróbunek. A, że nie należe do skromnych osób :-) zaczeło się obiecywanie :-).

Boje się, że sam dla siebie nie zbiore :-)
"Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo."

Autor: Kubuś Puchatek

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Kondrat ty zrób eksperyment w 1 rodzinie daj 4 ramki na czerw i wycisnji duzo miodu. A w 2 rodzinie daj na 10 ramek czerwiu i sam sie przekonasz ktury sposub jest korzystny. Pozdrawiam miły_marian

-=Konrad=-
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 184
Rejestracja: 2010-03-11, 18:44
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski

Post autor: -=Konrad=- »

No tak jasne. Gdybym miał 50 pni to pozwoliłbym sobie na tego typu eksperymenty. A ja chce raczej optymalnie tak aby rodzina była na pierwszym miejscu a i zeby było troszku miodku ;-)
Dlatego pytam się doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam
"Z pszczołami nigdy nic nie wiadomo."

Autor: Kubuś Puchatek

asan
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2010-05-14, 22:50

Post autor: asan »

Gospodaruję w ulach Ostrowskiej. Dwa korpusy. W dolnym czerw zasklepiony. W górnym brak czerwiu, natomiast jest tu pokarm.
Czy można dodac trzeci korpus jako magazyn na miód.

birkut

Post autor: birkut »

pokarm to znaczy co? bo pokarmem jest miód dla pszczół wiec jest to miodnia

ODPOWIEDZ