cukier

Moderator: krzysglo

Awatar użytkownika
tomasz1
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 50
Rejestracja: 2007-02-03, 18:45

cukier

Post autor: tomasz1 »

Czy cukier krolewski(takie czerwono-białe opakowania) bedzie dobry bo mam 500kg nie wiem czy kupic wiecej czy dokarmiac czymś innym? Czy ktoś podkarmiał pszczoły tym cukrem?
Praca wzbogaca

Awatar użytkownika
Radek73
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 298
Rejestracja: 2009-04-05, 08:21
Lokalizacja: LUBUSKIE

Post autor: Radek73 »

500kg może być za mało doradzam dokupić 1500kg wtedy starczy na bank....... :689: :689: :689: :689: :689: :689: pozdrawiam
Radek73

Awatar użytkownika
beniamin82
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 232
Rejestracja: 2007-05-10, 20:08
Lokalizacja: Zielina 47-370
Kontakt:

Post autor: beniamin82 »

A ile masz rodzin??

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Odpowiadam Kol. "Tomasz1" - tak, ja podkarmiałem na zimę w roku 2007 cukrem "Królewskim" - żadnych problemów z przerabianiem syropu i zimowaniem nie zauważyłem. Zaznaczam,że ja staram się karmić w miarę wcześnie od I dekady sierpnia. W sezonie 2008 na zimę podkarmiałem cukrem "Diamant" - też nie było żadnych kłopotów.

Pozdrawiam Stanisław Z.

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

Ja też swoje pszczółki podkarmiałem tym cukrem i wszelkimi innymi dostępnymi w biedronce i nie zauważyłem nic złego, choć ja tak jak P. Stanisław podkarmiam wcześnie bo od początku sierpnia.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

A nie zjedzą tego??
JA będę zimował 1raz więc zacznę 0d 15 ale mnie martwi znowu to ,że zatrudnię pokolenie zimowe i mam dylemat:= hmm
pozdrawiam Marcin

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

Raczej nie, ja swoje podkarmiam od początku ew. w drugim tyg. ( zależy od pogody i pożytku bo jeszcze wtedy co nieco kwitnie u mnie;)) sierpnia dawkami po ok. 1,5 l na 3- 4 dni. i tak ok 5 razy do 6 na początku września jeszcze wgląd i ostatnia porcja ( albo nie, to znowu zależy od tego czy coś same przyniosą,)
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Mrowka
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 22
Rejestracja: 2009-08-21, 12:52

Post autor: Mrowka »

Ja mam pytanie ogólnie o cukrach: Czy to prawda ze cukry są wybielane wapnem i trzeba dodawać do syropu kwasek cytrynowy żeby je zneutralizować?? Jeśli ak to w jakich proporcjach go dodawać?

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Odpowiadam Kol."Mrówka" - wapno, jako takie bierze udział w procesie technologicznym produkcji cukru z buraków cukrowych.
Aby zapoznać się z tym procesem proponuję Koledze wejść na strony WWW, które tu podam i otworzyć link _ proces technologiczny.
A to strony: http://www.nordzucker.pl/22.html

http://www.diamant.pl/

Kwasek cytrynowy stosuje się w czasie zakarmiania w celu zakwaszenia syropu cukrowego.

Pozdrawiam Stanisław Z.

kirkor
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 21
Rejestracja: 2008-05-20, 08:01
Lokalizacja: Kraków

Post autor: kirkor »

Proszę o poradę. Zamierzam podkarmić z wiosną kilka rodzin ciastem miodowo-cukrowym. Do tego celu potrzeba cukru pudru. Jest on drogi. Taniej można go zrobić z cukru, po zmieleniu go w młynku. Jednak jeżeli potrzeba zmielić kilka kg cukru to już jest problem, ponieważ zwykły młynek do kawy tego może nie zdzierżyć i po prostu spalić się. Jak więc dla swoich potrzeb robicie" cukier puder. Pozdrawiam. Wojtek

Stanisław Zbieg
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 623
Rejestracja: 2005-12-27, 12:11
Lokalizacja: Limanowa

Post autor: Stanisław Zbieg »

Kolego "Kirkor" - w przypadku Kolegi to najprościej dogadać się z jakąś cukiernią na terenie Krakowa. Przecież one też dla swojej produkcji nie kupują drogiego cukru pudru, tylko właśnie mielą na dużych urządzeniach.

Pozdrawiam Stanisław Z.

ODPOWIEDZ