samobójstwo pszczół
Moderator: krzysglo
samobójstwo pszczół
Zastanawia mnie fakt czy truteń jest świadomy ,że zginie po zapłodnieniu matki lub zostanie wypedzony z ula i zginie?
Czy pszczoła jest świadoma ,że zginie po użądleniu?
Z drugiej strony truteń przebywając w ulu chyba jakoś sie dowie ,że będzie wypędzony z ula i zginie.
Czy pszczoła jest świadoma ,że zginie po użądleniu?
Z drugiej strony truteń przebywając w ulu chyba jakoś sie dowie ,że będzie wypędzony z ula i zginie.
-
- Senior Stukacz
nektar muszą zbierać,truteń zapładniać matke,pszczoła umierać i matka jajeczka znosić to natura im dała te cechy by nie doprowadzić do wyginięcia gatunku lecz do rozwoju i przystosowaniu się do różnych stref klimatycznych,
Rójka to naturalny podział rodziny więc one mają w genach zapisane odruch do rójki,łagodności i do miodności dlatego tak ważne jest zdobycie dobrej matki a pszczoły mają świadomość taką ,że jak jest zimno to nie wychodzą bo mogą zaziębić młode pszczoły i nie przetrwają ...
Rójka to naturalny podział rodziny więc one mają w genach zapisane odruch do rójki,łagodności i do miodności dlatego tak ważne jest zdobycie dobrej matki a pszczoły mają świadomość taką ,że jak jest zimno to nie wychodzą bo mogą zaziębić młode pszczoły i nie przetrwają ...
pozdrawiam Marcin
-
- Obserwator
.minikron pisze:Pszczoły nie mają świadomości. Równie dobrze mógłbyś pytać co czuje kamień na którym siada Doda
chyba kolego cos pomyliłes , pszczoła wykształciła przez miliony lat swoje odruchy , budowe plastrow w kształcie szesciokąta, do wylatywania z ula aby gdy jej kres konca nadchodzi umrzec poza nim , i jej siostry nie musiały sie meczyc aby jej szczątki usunąc,do obony swego gniazda i zapasów niestety zmysł swego konca dzika przyroda ma lepiej od człowieka wykształcony a porownanie pszczoły do kamienia no cóz na ten temat zamilcze tutaj jednak chyba miłosnicy pszczól przychodzą
Kolego Birkut, nie mam zamiaru odzierać Cię z pięknych złudzeń, masz do nich prawo, tak jak ja mam prawo do własnych poglądów. Odmawiam Ci tylko jednego - prawa do oceniania mojej fascynacji i zamiłowania do pszczół. Do tego ma prawo tylko moja żona 
Pozdrawiam Cię serdecznie.

Pozdrawiam Cię serdecznie.
"Temu, kto je zna i kocha, lato bez pszczół wyda się smutne i tak niepełne, jak gdyby
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"
nie wydało na świat ptaków, ani kwiatów"