Jak przechowywać miód?
Moderator: krzysglo
Jak przechowywać miód?
Z racji tego że jestem teraz na diecie, i na śniadanie jem płatki owsiane, z dodatkiem miodu ( dla lepszego smaku ) mam dla Was pytanie, jak długo teoretycznie można przechowywać miód?
Jest to miód naturalny, tak mi się przynajmniej wydaje bo kupiłam go na bazarze
Jest to miód naturalny, tak mi się przynajmniej wydaje bo kupiłam go na bazarze
-
- Stukacz Wymiatacz
Co do płatków owsianych to one smakuja bardzo apetycznie z miodem ale nie moga przekraczać 45stopnji celsjusza. Bo jak jest wieksza teperatura płatków i dodamy do nich miód to ta teperatura zabjia wszystkie wartosci bakterjobujcze kture znajduja sie w miodzie. Miud mozna przechwywać nawet parenascie lat ale musi byc stała teperatura. Miód naturalny to jest tylko jak kupimy od rzetelnego pszczelarza a z bazaru to mogą być wotpliwosci. Podrawiam miły_marian
-
- Stukacz Wymiatacz
-
- Obserwator
- Kontakt:
U mnie wszystkie słoiki trzymane są w piwniczce, gdzie temperatura jest relatywnie niska, ale też nie za bardzo.
Mam swoje 12 uli. Niestety zaczęłam pracę jako księgowa Wałbrzych-ska i mam coraz mnie czasu na zajmowanie się pszczołami.
A miód może się popsuć? Myślałam, że to produkt, który nie psuje się nigdy. Zdarzyło się, że miód mi się skrystalizował, ale wkładałam słoik do ciepłej wody i znowu był płynny. Czy dobrze robiłam, nie zabiłam cennych wartości odżywczych?
Nie poddawaj się rozpaczy. Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne. - William Shakespeare
-
- Stukacz Wymiatacz
Teperatura rozpuszczajacego miodu nie może przekroczyć 45stopni. Bo wieksza teperatura zabjia wartosci zdrowotne znajdujonce sie w miodzie. I światło zabja wartosci zdrowotne ale teperatura powyzej 45s, zabja nagle a swiatło powoli, dlatego trzeba miód trzymac w ciemnym miejscu. Pozdrawiam miły_marian
Co do przechowywania miodu zasięgnąłem kilku źródeł tworząc zestawienie wszystkich wytycznych http://www.zdrowiesmakuje.pl/nasze-artykuly/jak-przechowywac-miod/ Jak widać w okresie do roku czasu nawet szafka w kuchni jest odpowiednim miejscem. Co do dłuższego okresu, tak jak mawiali koledzy w poprzednich postach, najlepszym rozwiązaniem jest piwnica.