Strona 1 z 1

Miód pitny 2

: 2013-08-28, 21:54
autor: andrisax
Drodzy koledzy i koleżanki czy posiadacie jakiś sprawdzony i oczywiście łatwy przepis na miód pitny? bo tu w dziale kulinaria jest jeden wątek odnośnie miodu pitnego ale jakiś lichy gdzie przepis jest jeden na stronie ale ja osobiście wole się spytać pszczelarzy może kturyś ma jakieś przepisy sprawdzone w końcu miód to bardzo stary przysmak i podejrzewam że ktoś ma przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i może się podzieli tą tajemnicą :)
Pozdrawiam A.

: 2013-09-05, 22:32
autor: Sara
Z pokolenia przekazywany przepis to # Jedyne praktyczne przepisy _ Lucyna Cwierczakiewiczowa # podobnie robię miód pitny tylko dodaję cytryne, wychodzi dobry :702: tylko musi swoje odstać :712: w zależności od rodzaju miodu pitnego od trzech lat do dziesięciu lat.

: 2013-09-08, 09:14
autor: Colt
3 dni temu nastawiłem pierwszego trójniaka przepis z książki Domowy Wyrób Win Jan Cieślak na 1 obj miodu przypada 2 obj. wody :
miód 4,3l
woda 8,7l
kwasek cytrynowy około 30 gr

Miód wlałem do dymionu , wodę zwykłą zródlaną najtaszą w baniakach 5l do dymiona . Takie coś stało 2 dni codziennie mieszałem około 20 razy . W między czasie zrobiłem matkę drożdzową na drożdzach Zamojskich do miodów pitnych . Po 2,5 dnia gdy matka drożdzowa ruszyła miód w wodzie się rozpuścił , dodałem resztę pożywki do dymiona + naszą przygotowaną matkę i zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą i zatkaną watą aby muszki owocówki nie załatwiły nastawu . Dziś po 14 godzinach od dodania matki nastaw ruszył pyka co 7 sekund .

Czas fermentacji trójniaka 2 lata .

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

[ Dodano: 2013-09-08, 23:37 ]
Od godziny 20:00 drożdże się rozchulały nastaw pyka co 1 sek jest dobrze . Jak nie zapomnę to za 2 lata się odezwę co z tego wyszło :690:

: 2013-09-09, 13:09
autor: Sara
Powinien wyjsc :702: tylko musi mieć odpowiednią temperaturę do fermentacji. Miody pitne spokojnie pracują . Niestety trzeba czekać :712: kilka latek

: 2013-09-12, 09:51
autor: Colt
Sara, Mam nadzieję że w wyjdzie , dymion jest w pokoju tak że temperatura jest bardzo dobra . Jest to mój pierwszy miód pitny , bałem się o fermentację burzliwą jak to przy winach bywa jest niebezpieczna czasami :690: a tutaj wszystko przebiega na spokojnie .

: 2013-10-05, 05:04
autor: dkrzysztof10
koleżanki i koledzy podajcie ciekawe przepisy na napoje alkoholowe i nie tylko z miodu.

: 2013-10-05, 16:18
autor: andrisax
Przepraszam, za nieobecność i dziękuje za odpowiedzi, postanowiłem zastosować sposób swój własny, a robiłem pięciorak (1 cz miodu 4 cz wody) wlałem do gąsiora dodałem drożdże i pożywkę i zobaczymy co wyjdzie też odezwę się za jakiś czas i powiem jak wyszło :D mimo wszystko dziękuje jeszcze raz za bujne odpowiedzi :D
Pozdrawiam Andrzej

: 2015-03-30, 07:31
autor: billhood
Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

: 2015-03-30, 15:50
autor: Julone
I co wyszło Andrzej? :)

: 2016-01-14, 06:20
autor: zofialipska
Uwielbiam taki miód. Mój teściu robi coś takiego, jest bardzo dobry.

: 2016-01-14, 08:33
autor: Karpacki
A my uwielbiamy takich użytkowników którzy nie przemycają nam kryptoreklamy na forum. Po takich reklamach nawet po dobrym miodzie mozna :704: