Naprawdę dobry piernik

Moderator: krzysglo

avico

Naprawdę dobry piernik

Post autor: avico »

Jadłem dobry piernik wykonany wg. starej receptury. Warto go upiec, a poniżej link do przepisu:

http://www.wielkiezarcie.com/recipe20411.html

[ Dodano: 2012-02-20, 10:10 ]
Dobre wypieki, czy nalewki wymagają dobrych przypraw. Taką przyprawą jest wanilia, a nie żaden syntetyczny ersatz.

W sklepach mamy laski wanilii w cenie tak bardzo wygórowanej, że wolimy zadowolić się cukrem wanilinowym z torebki.

Niedawno znalazłem sklep, w którym laska wanilii kosztuje 1,30 zł.

http://solomonspice.otwarte24.pl/

Przy takiej cenie można pokusić się o wykonanie 2 produktów aromatyzujących.

Kupujemy np. 20 lasek wanilii z czego 15 kroimy wzdłuż i na desce zdrapujemy nożem czarne ziarenka, które zachowujemy.
Laski wanilii wkładamy do butelki 0,7 litra, zalewamy wódką i uzupełniamy spirytusem, aby stężenie było w okolicach 60 - 70%. Czysty spirytus się nie nadaje, bo denaturując białko utrudnia przejście aromatu do płynu.

Co jakiś czas wstrząsamy butelką trzymaną w ciemnym miejscu. Pełen aromat uzyskamy po pół roku, ale już wcześniej można używać płynu do aromatyzowania ciast, napojów, itp.

Po zużyciu płynu można zalać wanilię ponownie wódką ze spirytusem.

Kiedy wanilia upija się alkoholem kroimy na desce pozostałą wanilię w wąskie paseczki (jak grubość zapałki) bez wyjmowania ziarenek. Następnie kroimy na kawałeczki nie większe jak 0,5 cm.
Do tej wanilii dodajemy wcześniej zachowane ziarenka i dosypujemy zwykły cukier (nie pudercuker) i rozcieramy zawartość aby równomiernie rozprowadzić wanilię w cukrze. Najlepiej mieszanie wanilii z cukrem prowadzić w makutrze, a przy jej braku w misce. Chodzi o to, aby równomiernie wymieszać cukier z wanilią. Na tą porcję przeznaczamy 1 kg. cukru. Następnie przesypujemy do szczelnie zamykanych suchych słoików. W razie potrzeby mamy doskonały cukier waniliowy. Przechowujemy jak inne produkty szczelnie zamknięty w szafce. Na pewno się nie zepsuje i ma długą żywotność.


Cały czas się zastanawiam, co takiego ma w sobie ta bezsmakowa wanilia, że uwielbiamy odgryzać końcówki.

shappat
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-14, 06:19

Post autor: shappat »

Nieobecny od dawna na forum pszczelarstwa Jacek Jaroń 16 września na innym niepszczelarskim forum tak napisał o miodzie nawłociowym

radekboruc
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-15, 18:23

Post autor: radekboruc »

Czyli jak? Dokończysz bo jestem ciekawy?

wandatkaczyk
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-19, 08:35

Post autor: wandatkaczyk »

Ten piernik może być rewelacyjny:)

jakublaskowski
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-20, 05:43

Post autor: jakublaskowski »

Muszę spróbować go zrobić.

milenarydel
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-21, 19:15

Post autor: milenarydel »

Daj znać gdzie mieszkasz, przyjadę spróbować:)

dianakunicka
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-04-23, 05:32

Post autor: dianakunicka »

Ja również uwielbiam pierniki.

michalwardowski
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-05-09, 14:04

Post autor: michalwardowski »

Pierniki z miodem:) Coś pysznego.

agataromanczuk
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-05-12, 05:31

Post autor: agataromanczuk »

Na pewno są pyszne:)

majaponiewska
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-05-13, 05:33

Post autor: majaponiewska »

Będę próbowała zrobić taki sam.

radeklisicki
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-05-15, 05:12

Post autor: radeklisicki »

Wygląda przepysznie:)

alinaborowska
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2015-05-16, 11:50

Post autor: alinaborowska »

I pewnie tak smakują.

Zablokowany