Ciekawostka o miodzie
Moderator: krzysglo
Ciekawostka o miodzie
W języku polskim jest powiedzenie " jak miód na rany". Powiedzenie powstało w pradawnych, słowiańskich czasach, ponieważ wtedy ludzie zalewali swoje zranienia miodem.
Dwie główne przyczyny leczenia ran miodem to:
1. Miód jest lepki i zalewając ranę miodem hamowało się krwawienie
2. Miód ma właściwości bakteriobójcze i zawiera naturalne antybiotyki, więc odkażał i zapobiegał zakażeniom.
Ludzie leczyli zranienia miodem i z tego wzięło się powiedzenie " jak miód na rany".
W pradawnych czasach wojownicy słowiańscy leczyli się miodem po bitwie, miód był podstawowym lekiem w wojskowej apteczce.
Pozdrawiam pszczelarzy
2. Miód ma właściwości bakteriobójcze i zawiera naturalne antybiotyki, więc odkażał i zapobiegał zakażeniom.
Ludzie leczyli zranienia miodem i z tego wzięło się powiedzenie " jak miód na rany".
W pradawnych czasach wojownicy słowiańscy leczyli się miodem po bitwie, miód był podstawowym lekiem w wojskowej apteczce.
Pozdrawiam pszczelarzy
Re: Ciekawostka o miodzie
Od tamtych czasów nam zostało wspomnienie po miodzie (pitnym), bo tylko my i Rusy jesteśmy w stanie wytrzymać kilkakrotną śmiertelna dawkę C2H5OH będącego podstawowym składnikiem terapeutyczno znieczulającym.Wit Paweł pisze:W języku polskim jest powiedzenie " jak miód na rany". Powiedzenie powstało w pradawnych, słowiańskich czasach, ponieważ wtedy ludzie zalewali swoje zranienia miodem.
Pozdrawiam pszczelarzy
Obecnie rodacy spożywają produkowany przemysłową metodą C2H5OH i mają podobne odczucia jak ich dziadowie w pradawnych czasach. W wojskowej apteczce nadal się znajduje.
No pewnie że nie ! Kolega(glina) - jak Pan wsiadł do samochodu ???!!! Jak to jak ?! Koledzy wsadzili ! No chyba nikt w całej Polszczy nie ma takich doświadczeń jak my tu. Ja mówię - organizuję wycieczki do Grodna- przeszczep wątroby od wieloryba .
[ Dodano: 2011-05-13, 19:12 ]
A tak poważnie, kto pił gorzałkę nie ma pojęcia jak na ludzki organizm działa miód pitny wyżej od 3-niaka. Człowiek może prowadzić filozoficzne dysputy, no od stołu sam nie wstanie ! Promujemy polskie sikacze pod nazwą wino ( nie la'patik) a nie promujemy polskiego napitku jakim jest miód pitny którego nie zrobi się z miodu z bambusa(próbowałem).Cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie.To jest Mercedes (kobieta) powala na kolana!Więc więcej szacunku dla nas samych ! To jest to dla pszczelarstwa kierunek, równie ważny jak reszta.Dla oburzonych to Jaruzel i komuniści twierdzili że mnie 47 letniego chłopa będzie się wychowywać w trzeźwości !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie -to ja swe dzieci wychowuję w kulturze spożycia alkoholu !
[ Dodano: 2011-05-13, 19:12 ]
A tak poważnie, kto pił gorzałkę nie ma pojęcia jak na ludzki organizm działa miód pitny wyżej od 3-niaka. Człowiek może prowadzić filozoficzne dysputy, no od stołu sam nie wstanie ! Promujemy polskie sikacze pod nazwą wino ( nie la'patik) a nie promujemy polskiego napitku jakim jest miód pitny którego nie zrobi się z miodu z bambusa(próbowałem).Cudze chwalicie swego nie znacie sami nie wiecie co posiadacie.To jest Mercedes (kobieta) powala na kolana!Więc więcej szacunku dla nas samych ! To jest to dla pszczelarstwa kierunek, równie ważny jak reszta.Dla oburzonych to Jaruzel i komuniści twierdzili że mnie 47 letniego chłopa będzie się wychowywać w trzeźwości !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie -to ja swe dzieci wychowuję w kulturze spożycia alkoholu !
Tak jak mówi Jackie Chan trening czyni mistrza.Trenujmy wytrwale.To brak promocji miodów pitnych, piją ludziska Francuskie la'patik z otwartą gębą jakie to delicje ! Z siarką w ilości równej co w naszych za 2,5.No ale france.Tak jak sok jabłkowy nie zrobi się go z chińskiego koncentratu(miodu pitnego tys).Popyt na miód poprawi i cenę.To dziwne nasze prawo w Czechach możesz sobie robić wina bez ograniczeń u nas 100 litrów napojów nisko procentowych?! Jak taki półtorak by był dobry musi poleżeć min. 5 lat to daje nam 20 litrów produkcji rocznej = butelka miesięcznie.
Avico-kiedy jechałeś po pitjaku ałtem,ja wczoraj z rybaczówki i namawiał mnie żebym pojechał z nim do granicy ukraińskiej bo tam drogę buduje[chałupę czasowo wynajmuje]avico pisze:Czy napisałem coś na ten temat?
Pisałem od skutkach nadmiernego spożywania miodu syconego. Tragedia byłaby wtedy, kiedy nasi rodacy kończyliby życie zgodnie w naukowa ilością spożytych promili. Kiedy jednak nawet ich 14 nie zabija, to nie ma tragedii.
-
- Nieśmiały