Strona 4 z 5

: 2012-10-29, 13:02
autor: vehicula
Ciekawe kto z Państwa wie, co dzieje się z enzymami zawartymi w miodzie po kontakcie z sokiem żołądkowym, dwunastniczym i jelitowym? Dużo mówicie o właściwościach miodu i związanymi z tym enzymami, ale czy ktokolwiek z Państwa jest biologiem, czy farmaceutą, żeby wypowiadać się w kwestii enzymów.

Powtórzę zatem pytanie, co dzieje się z tymi cennymi enzymami, kiedy znajdą się w żołądku?
Oczekuję odpowiedzi popartych naukowo, a nie pochodzących z wikipedii, czy internetowych stron poświęconych pszczelarstwu.

: 2012-10-29, 14:23
autor: ryszard13
vehicula pisze:Ciekawe kto z Państwa wie, co dzieje się z enzymami zawartymi w miodzie po kontakcie z sokiem żołądkowym, dwunastniczym i jelitowym? Dużo mówicie o właściwościach miodu i związanymi z tym enzymami, ale czy ktokolwiek z Państwa jest biologiem, czy farmaceutą, żeby wypowiadać się w kwestii enzymów.

Powtórzę zatem pytanie, co dzieje się z tymi cennymi enzymami, kiedy znajdą się w żołądku?
Oczekuję odpowiedzi popartych naukowo, a nie pochodzących z wikipedii, czy internetowych stron poświęconych pszczelarstwu.
Witam. Nie wiem co zrobią soki z enzymami, niemniej z mojej wiedzy wynika, że miód jest wchłaniany przez organizm zanim dostanie się do żołądka. Pozdrawiam

: 2012-10-29, 18:18
autor: avico
... z mojej wiedzy wynika, że miód jest wchłaniany przez organizm zanim dostanie się do żołądka.
Nie do końca prawa, bo takie produkty jak mleczko, czy miód spożywany leczniczo po przebudzeniu zaleca się pić maleńkimi łykami, aby jak najdłużej miał kontakt ze śluzówkami i przez nie dostawał się do krwiobiegu. Mleczko obligatoryjnie należy stosować jak lingwetkę, czyli wziąć pod język do całkowitego wchłonięcia.

Nie znam takich cudów, aby wziąwszy łychę miodu nie dotarła ona do żołądka. Co się wchłonie, to się wchłonie, ale reszta powędruje tradycyjną drogą jak schabowy z kapustą popity piwem.

Według fizjologii należy domniemywać, że treść kwasowo enzymatyczna przewodu pokarmowego skutecznie rozprawi się z tym co jest w miodzie najcenniejsze, bo to nic innego jak białka, tłuszcze i węglowodany. Przewód pokarmowy nie posiada inteligencji rozróżniającej co jest szkodliwe, a co warto wchłonąć w stanie nienaruszonym. Przewód pokarmowy, to taka naturalna niszczarka rozpoczynająca swą pracę pod postacią gryzienia, następnie rozdrobniony materiał (w zależności od jego rodzaju) jest rozkładany lub zamieniany na substancje, które organizm może wchłonąć. To co zbędne wydobywa się z niszczarki w postaci frakcji stałych, ciekłych i gazowych.

Nie jestem farmaceutą ani biologiem, ale mam 3,5 roku medycyny za sobą i jeszcze coś pamiętam. Nie mniej ciekaw jestem opinii prawdziwego fachowca.

Zapewne takich badań nie robiono, bo dla "królika" doświadczalnego nie byłoby to przyjemne mieć kilka godzin endoskop w sobie, aby zaspokoić cudzą ciekawość jak jest trawiony miód.

: 2012-10-30, 15:07
autor: adriannos
Każdy enzym ma jakiś aktywator. Czynnik, który go uruchamia. Dla jednych jest to kwas, dla innych zasada. Wpływ ma tu również temperatura otoczenia, mogąca być jednocześnie aktywatorem. Zadzwońcie do puław. Być może będą mieli na ten temat szersze informacje.

miód zastępuje niektóre antybiotyki

: 2013-03-12, 16:50
autor: tsetse
Miód jest w stanie zastąpić wiele syntetycznie produkowanych lekarstw, a także niektóre antybiotyki. Włoski genetyk dr Roberto Barale z uniwersytetu w Pizie przedstawił wyniki swych badań nad wykorzystaniem pszczelego miodu w medycynie. Analizy te wykazują, że powszechnie dostępny miód może doprowadzić do zmian w farmakologii. Miód z kwiatów kasztanowca i eukaliptusa oraz miód spadziowy mają silne właściwości bakteriobójcze, zwalczające chorobotwórcze drobnoustroje włącznie z gronkowcem. Więcej informacji możecie przeczytać w artykule: Miód dla zdrowia.

: 2014-05-13, 11:36
autor: Leaf
Gdy dowiaduję się o takich rzeczach, to w głowę zachodzę, jak inteligentny jest Bóg, który stworzył taki świat :)

: 2015-03-06, 22:41
autor: Matwiejszyn
vcelar, bardzo dziêkujê za odpowied¼, w³a¶nie takich informacji potrzebowa³em.
Dziêkujê równie¿ innym za burzliw± dyskusjê.
Temat uwa¿am na wyczerpany, dzikêki i pozdrawiam!

Mac

: 2015-06-01, 20:10
autor: magdamatyja
Fajnie, że udało mi się tutaj trafić. Szukałem informacji w tym temacie.

: 2015-06-12, 16:12
autor: Hnytko
Ciekawy temat, ale tematyka hmm :)

: 2015-10-20, 06:08
autor: zbyszekkrajnik
Podobno w wysokiej temperaturze właściwości miodu ulegają zanikowi.

: 2015-10-20, 07:19
autor: daro
Dokładnie. Wysoka temperatura niszczy np. enzymy. Co nie znaczy że słodzenie herbaty , kawy miodem jest złe. Miód łagodzi podrażniające żoładek działanie kawy. Przy pracy umysłowej cukry proste od razu zasilaja mózg.

: 2015-12-24, 07:22
autor: agamalicka
Ja zawsze słoczę herbatę miodem, jak już trochę ostygnie. Myślę, że ma wtedy jakieś 70 stopni.

: 2015-12-24, 08:00
autor: mily_marian
Nie 70 stopni ale 45 jest juz bezpieczno temperaturą zeby słodzić herbate miodem, wtedy wszystkie enzymy są aktywne do zwalczania choroby albo jej zapobiegania zeby się nie rozwineły się bakterje chorobotwurcze. Pozdrawiam miły_marian

: 2015-12-24, 21:38
autor: coconut
Nie przesadzajcie z tą temperaturą. Owszem, to wszystko prawda, ale jak w takim razie upiec piernik na miodzie, czy zrobić mięso z polewą miodową i wiele innych kulinarnych potraw?
Przecież jeśli chcecie leczniczo użyć miodu, to nie będziecie przeprowadzać go przez piekarnik, a jeśli dla smaku, dla przyjemności, to te wszystkie rozważania są nie na temat.
Codziennie piję kawę słodzoną miodem, bo taką lubię i co, mam czekać aż ostygnie, albo do lodówki wsadzać, chyba nie?

Dobry przepis: dobra świeżo mielona i przefiltrowana kawa, posłodzona miodem i do tego 50 g whisky i głowa przestaje boleć - tylko zaraz po wypiciu kawy nie mówcie, że znowu was głowa boli, aby następną chlupnąć! :632: ;-)))
Na zdrowie!!!

: 2016-02-04, 06:26
autor: alinabylinska
Z tego co czytałam to wysoka temperatura zabija właściwości miodu. Ale jak jest naprawdę to nie wiem. Ja jednak przestrzegam tego zalecenia.