Strona 1 z 1

miod z cebuli

: 2013-03-15, 19:44
autor: mati19852012
Witam Koledzy
mam pytanie ostatnio moj sasiad obok ktorego stoi moja pasiega zadecydowal ze zasieje cebule :/ pierwszy raz zawsze byl rzepak i inne rosliny miododajne powiedzcie czy z cebuli pszczoly tez moga przyniesc nektar ?????

: 2013-03-15, 21:56
autor: mily_marian
Pszczoła cebule oblatuje ale jak ona kwitnie. Jak posadzi cebulki to dopiero na drugi rok bendą kwiaty. Pozdrawiam miły_marian

: 2013-03-15, 23:21
autor: rostewit
Spotkałem się z taką relacją pewnego pszczelarza, którego sąsiad skosił cebulę. Z wyciekających soków, pszczoły zrobiły sobie pożytek. Tak zanieczyszczony miód nie nadawał się do spożycia (śmierdział).
Myślę że Twój sąsiad ze zbiorem cebuli, zaczeka do czasu zaschnięcia szczypioru.

: 2013-03-17, 19:15
autor: SKapiko
miód będzie ale z plantacji nasiennej ale z plantacji z której zbiera się tylko główki miodu nie będzie

: 2013-03-27, 10:34
autor: Zachari
Smak takiego miodu chyba jest jednak wątpliwy.

: 2013-03-28, 10:53
autor: Jan Magóra
Szanowny kolego MATI, Zapach cebuli, to wywietrzeje, a pszczoły widocznie potrzebowały substancji zawartych w cebuli. Ja kilka lat temu miałem inny kłopot. W maju przy pełnym rozwoju i bazy pożytkowej, pszczoły pobierały gnojowicę wypływającą z obornika. Pobierały rdzawą wodę wypływającą ze skarpy strumyka. Byłem początkującym pszczelarzem i wystraszyłem, że w miodzie będę miał gnojowicę. Początkowo płachtą straszyłem pszczoły, polewałem, to miejsce wodą, octem, denaturatem i to nic nie dawało. Udałem się do starego pszczelarza, który mi wytłumaczył, że larwy pszczele potrzebują jakichś składników mineralnych, to je robotnice pobierają z gnojownicy, rdzę ze skarpy. Jak im zniknie zapotrzebowanie, to wszystko się unormuje. Przekwitł mlecz i skończyły się loty. Z pszczelarskim pozdrowieniem.

: 2014-05-13, 11:33
autor: Leaf
Zachari pisze:Smak takiego miodu chyba jest jednak wątpliwy.
Tego nie wiadomo. Bo chyba nikt tego nie próbował. Tak czy inaczej, wcale bym się nie zdziwił, jakby był dobry. tyle witaminy C... :P

: 2014-05-25, 22:34
autor: Jan Magóra
Kilka lat temu na rynku spotkałem się z pszczelarzem, który sprzedawał " miód koperkowy", który pszczoły miały zbierać z ogródków działkowych. Ja przez kilkadziesiąt lat, nie spotkałem sie z takim miodem lub informacją. Po moich dociekaniach, ten pszczelarz, więcej nie pokazał. Może istotnie ktoś zebrał taki miód. Wiem, że jak na wsi kiszono kapustę, to dodawano ziarenka kminku lub kopru, aby po zjedzeniu potrawy z kapusty były "wiatry", to tak dla zdrowotności. a jak jest po koperkowym miodzie!!!!. Z pszczelarskim pozdrowieniem

: 2014-05-27, 01:50
autor: Barecki
Kminek dodawany do potraw to żadna nowość. Ma ułatwić trawienie ;) Koperkowy miód to byłby chyba hit na lepsze trawienie :P

: 2014-06-03, 18:25
autor: Szerszen
o wow, a nie idzie się dogadać z sąsiadem?