Rośliny miododajne
Moderator: krzysglo
Miód z ogórecznika jest bardzo delikatny, prawie "bezsmakowy" podobny do akacjowego, ale delikatniejszy.Patoka prawie bezbarwna(w wiaderku wygląda jak syrop cukrowy lub woda). Paskudny to trochę przesada, ale nie jest to miód aromatyczny.Zaletą tego miodu jest jego delikatność i szczególne upodobanie dzieci i osób starszych mających problemy z nadkwasotą.Po zjedzeni tego miodu(nawet dużych ilości) nie ma uczucia zgagi.
Roślina bardzo chętnie oblatywana przez przszczoły i świetna do siewu w mieszance z facelią.Taka mieszanka kwitnie od pierwszych dni czerwca do prawie połowy sierpnia.
Roślina bardzo chętnie oblatywana przez przszczoły i świetna do siewu w mieszance z facelią.Taka mieszanka kwitnie od pierwszych dni czerwca do prawie połowy sierpnia.
Beekeeper
-
- Stukacz Wymiatacz
Z ogurecznika ciężko zabrac nasiona bo kwitniebardzo długo. Czarne nasionabardzo szybko dojzewają i spadają na ziemie. Ja przed kwitnieniem wyścielam folja i z folji zbieram nasiona.Miód z ogurecznika jest bardzo smaczny daje dużo wigoru. W dawnych czasach dawano wojakom miód z ogórecznika zeby mieli chęc do walki. Pozdrawiam miły_marian
-
- Senior Stukacz
Odpowiadam Kol."krzysglo" - proponuję drogą prób i błędów zasiać tam "Niecierpek Roylego" który lubi mokry słoneczny teren.Można wypróbować "Trędownik bulwiasty", "Nawłoć kanadyjską" , na pewno Koledzy coś jeszcze podpowiedzą.
Wierzby niektóre też lubią grunt podmokły i słoneczny.
Pozdrawiam
Stanisław Z.
Wierzby niektóre też lubią grunt podmokły i słoneczny.
Pozdrawiam

-
- Stukacz Junior
- Kontakt:
Na podmokły teren dla pszczelarza jedyne co mi przychodzi do głowy to wierzba jako wiosenne zrodlo pylku. A moze polaczyc to z uprawa tz wierzby energetycznej i czerpac z uprawy dodatkowy zysk w postaci zrodla taniego i odnawialnego opalu ?krzysglo pisze:A co proponowalibyście na teren podmokły ? tzn. zaoraną łąkę.
Jakie rośliny miododajne by się nadawały ? mam tam areał 0,35 ha
Maże jakiej rośliny co osuszają ? moze mają większa porzeby wodne ?
Oczywiście muszą być takie które by nie wymokły przy okresowych intensywnych opadach.
[ Dodano: 2008-12-30, 02:20 ]
Jestem wielkim fanem glogu, pieknej i rodzimej rosliny. Dobrze wyprowadzony i zadbany zywoplot z glogu moim zdaniem do cud. Pieknie kwitnie, jest miododajny, owoce mozna zebrac i zrobic z nich dzem albo zostawic na zime dla ptakow. Gesty zywoplot z glogu jest nie do przejscia ani dla zwierzat ani dla ludzi. Rosnie do 4 metrow i jest lepszy niz parkanMirek40 pisze:Chciałbym się poradzić kolegów jaką rośline ,krzew, posadzić żeby nadawała się na parkan przy pasiece i żeby pszczółki miały jakiś pożytek z tego,chodzi mi o rośliny które rosną wysoko przynajmniej 2m.

http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C3%B3g
W tym samym czasie kiedy oni posiadają technologie, bomby i nienawiść - pszczoły trzymają listę ofiar.