Łopian
Moderator: krzysglo
-
- Senior Stukacz
Odpowiadam Kol."Mrówka" - nigdzie w literaturze ani na obcym forum nie spotkałem się z podaniem wartości nektarowej łopianu. Na rosyjskim forum pisze się że to dobry *miedonos*.
W sytuacji Kolegi dysponując gruntem i możliwością nasadzeń wysadziłbym przegorzan trwały. Raz posadzony będzie się dalej sam namnażał, gdyż jest to samosiejka. Łopian jest rośliną dwuletnią, więc w tej sytuacji szkoda pracy. W Rosji łopian traktuje się jako jedno z ziół leczniczych.
Pozdrawiam Stanisław Z.
W sytuacji Kolegi dysponując gruntem i możliwością nasadzeń wysadziłbym przegorzan trwały. Raz posadzony będzie się dalej sam namnażał, gdyż jest to samosiejka. Łopian jest rośliną dwuletnią, więc w tej sytuacji szkoda pracy. W Rosji łopian traktuje się jako jedno z ziół leczniczych.
Pozdrawiam Stanisław Z.
wydaje mi sie ze tym nasypem to długo się cieszył nie będziesz coś tam władze wykombinują , lipa potrzebuje paru ładnych lat aby nektarowała a perełkowiec? kwitnie w tym czasie co nawłóc i w tym własnie roku go znalazłem niedaleko megom.p. ale zadnej pszczoły na nim nie byłowiec raczej nie nalezy przeceniac niektorych roslin i drzew
-
- Senior Stukacz
Odpowiadam Kol."Mrówka" - proponuję na tych powierzchniach wysiać "niecierpek Roylego" o wydajności do 600 kg/ha a także bylinę "Mikołajek płaskolistny" o wydajności - do 700kg/ha.Lubi takie różne nieużytki, później już sam się namnaża, bo to samosiejka.Również na torowisku b.dobrze rośnie "Żmijowiec zwyczajny" o wydajności - 300-500kg/ha. Ja częściowo u siebie też na torowisku /cca 70 od pasieki/ też tak staram się wysiewać, a przede wszystkim niecierpek, z innymi nasionami mam problem ze zdobyciem, dopiero namnażam - "Mikołajek" a żmijowca mam dostać z Ukrainy.
Drzewa miododajne - to takie uwagi jak tu wyżej Koledzy podali.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Drzewa miododajne - to takie uwagi jak tu wyżej Koledzy podali.
Pozdrawiam Stanisław Z.
a w tym wypadku to słuszna decyzja tylko czy na tym terenie beda mogły róść przez lata bez przeszkód czy za pare lat zobaczysz takiego goscia z piła który zetnie
bo i takie są przypadki
koledzy obsadzili a lesnicy przyszli zcieli bo dla zwierzyny bedą uprawiac zboze tylko ze tego nie robili (to tak na marginesie)
bo i takie są przypadki
koledzy obsadzili a lesnicy przyszli zcieli bo dla zwierzyny bedą uprawiac zboze tylko ze tego nie robili (to tak na marginesie)
-
- Senior Stukacz
naszczęście ,że łąki są prywatne bo mam duużo akacyjek ,które pięknie kwitną i pachną ale zasadziłem o.k 12 lip wąskolistnych i zamieżam nasadzać:)birkut pisze: a w tym wypadku to słuszna decyzja tylko czy na tym terenie beda mogły róść przez lata bez przeszkód czy za pare lat zobaczysz takiego goscia z piła który zetnie
bo i takie są przypadki
pozdrawiam Marcin