Strona 3 z 4

: 2010-02-21, 14:02
autor: Alex23p
No to w takim razie pochwal się recepturą tego wywaru :706:

: 2010-02-22, 20:30
autor: krz6
Witam.Jestem początkujący, bez tradycji, tą recepturę usłyszałem od kumpla lat 89, już śp i mówił żeby zrobić wywar z kwiatu czarnego bzu i dodać trochę cukru.

: 2010-03-23, 18:59
autor: -=Konrad=-
Kolego krz6...

albo masz rozdwojenie jaźni albo kręcisz coś piszesz "dałem kiedyś" a potem ŚP :-)

Nie uwłaczając Ci chyba troszkę zatroliło - mniejsza z tym.

Ja z checią coś takiego zapodam moim podopiecznym, poczytam jakie zioła na serducho dla mojego dziadziusia zastosować, zrobie wywar dodam cukru i do ula z całością.
Albo kupie dopelcherc czy jakoś tak i to przerobie na miodzik. :-)
Nie będzie ciekawie jak zaszkodze ale myśle, że zamiast zaszkodzić to wzmocnie go troszke :687:

Jest jeszcze jedna opcja nie trolujesz nie rozjeżdża Ci sie jaźń a dodałeś złego zioła (Cannabis) do miodu i masz fazki.
Na hektar konopii uprawnej przypada jedna roślina z własciwościami halucynogennymi nie wiem jak to się ocenia ale miałem tak na szkoleniu i ponoć wprawiony w bojach potrafi takową rośline rozpoznać.

: 2010-03-24, 11:43
autor: Obelnik
Kolego -=Konrad=-, z cukru nigdy nie otrzymasz miodu. Miód pszczeli to produkt wytworzony przez pszczoły z nektaru roślin, ze spadzi lub obydwu tych surowców i gromadzony przez robotnice jako zapas pokarmowy w komórkach plastra. Tylko to jest miodem. Natomiast produkt otrzymany przez podkarmianie pszczół słodkimi substancjami nie jest miodem i nigdy nie będzie. Pozdrawiam

: 2010-03-25, 16:32
autor: -=Konrad=-
Kol. Obelnik,

Wiem o tym doskonale, tylko, że jeśli nawet wybiore troche miodu w tym roku to przesadą będzie abym dodawał do tego jakiś wywar z roślin i jeszcze raz dawał do przerobienia...
No chyba, że się mylę wtedy mnie popraw :-).
A pozatym nawet jeśli ktoś skusi się na taki ziołowy zestaw to na pewno zostanie poinformowany co tam jest tak na serio.
Nie jestem oszustem i też nie lubie być oszukiwany...

A na marginesie kupiłem dziś wirówkę do miodu "padaczka" jak jasna cholera ale za niewielką kaske. Wymienie blache na kwaso-odporną i będzie ok. Przynajmniej tak myśle :-)

Pozdrawiam

: 2010-03-25, 17:05
autor: Marcinluter
-=Konrad=- pisze:A na marginesie kupiłem dziś wirówkę do miodu "padaczka" jak jasna cholera ale za niewielką kaske. Wymienie blache na kwaso-odporną i będzie ok. Przynajmniej tak myśle
nie tylko ty kupiłeś miodarkę :) tylko ja coś w stylu tej http://www.allegro.pl/item967301245_mio ... ornej.html
tylko ,że 3 plastrowa i za 1000zł. od znajomego

: 2010-03-25, 17:59
autor: -=Konrad=-
Kol. Marcinluter,
No to wymiatasz :-) bo moja jest do generalnego remontu.
Doprowadzę ją jednak do wyglądu twojej, już nawet wiem jak przerobić ją aby nie trza było sie mocować z korbą...

Pozdrawiam

: 2010-03-25, 18:49
autor: Marcinluter
-=Konrad=- pisze:Doprowadzę ją jednak do wyglądu twojej, już nawet wiem jak przerobić ją aby nie trza było sie mocować z korbą...
potrzeba czyni człowieka kreatywnym :)
ale tak wracając do tematu to "miód" z soków jest sprzedawany pod nazwą zioło miód i choć wiemy ,że to nie miód to tak go 'przepisy" nazywają np. marchewka owoc :)

: 2010-03-25, 19:58
autor: rad123
zioło miód to oszustwo cóż to za przepisy, miód nie powstaje z cukru !!!!!!!

: 2010-03-25, 21:32
autor: coconut
A z jakiego to powodu tak sie rozjuszyliscie i piszecie nie na temat?

Rzecz idzie o:

"Ziolomiod" - znany w Polsce skadinand i jezeli ktos ma takie zyczenie, by na potrzeby wlasne doswiadczyc takiego eksperymentu, to jego sprawa i nikt tego nie nazywa MIODEM.

Po co ten wrzask?

Nie sadze tez, aby ktokolwiek probowal to robic w okresie pozytku, bo szkoda byloby 'prawdziwego' miodu, a jak zrobi to po zakonczeniu ostatniego miodobrania, a jeszcze zechce rzeczywiscie poswiecic na to pare litrow miodu, czy nawet jak to robia inni - z soku, to tez jego sprawa.

Osobiscie jestem ciekaw rezultatow, bo nigdy nie mialem okazji nawet sprobowac czegos takiego, ale z tego, co donosi literatura pszczelarska, to wcale to nie wyglada na jakies naduzycie, a wielu powiela sztampowe i znane juz wypowiedzi przy tych okazjach - szkoda "atramentu", Koledzy - zostawcie to miejsce tym, ktorzy zechca wymienic miedzy soba doswiadczenia.

: 2010-03-25, 23:25
autor: birkut
zioło miód to oszustwo cóż to za przepisy, miód nie powstaje z cukru
a z czego w takim razie powstaje? a tak na marginesie jezeli ktos ma ochote wymieszac z cukrem buraczanym jego sprawa wielcy producenci a raczej handlarze miodem sprowadzają tez cos takiego z chin i to jest dobre???

: 2010-03-26, 14:44
autor: -=Konrad=-
Miód powstaje z wodnego roztworu głównie fruktozy i glukozy są tam jeszcze substancje smakowe, zapachowe i barwiące. Nie można powiedzieć w takim razie, że miód nie powstaje z cukru. Powstaje ale w nektarze są jescze substancje smakowe i zapachowe.

Można dodać do cukru jakis ester np. octan metylofenylu (zapach miodu) to mogłoby być ciekawe :701: :701: :701: :701: :701:


Ja na siłowni wcinam glukopiranoze taki cukier prosty zwiekszajacy produkcje insuliny w organizmie. A gdyby dać im to do przerobienia i sprzedawać taki odrzywko-miód :702: :702: :702: dla sportowców :-)

: 2010-03-28, 08:21
autor: rad123
Miód powstaje tylko i wyłącznie z nektaru kwiatowego i spadzi a nie z cukru królewskiego wymieszanego z sokiem

: 2010-03-28, 22:10
autor: coconut
rad123 pisze:Miód powstaje tylko i wyłącznie z nektaru kwiatowego i spadzi a nie z cukru królewskiego wymieszanego z sokiem

Glupoty piszesz podczas gdy tu inni chca podyskutowac na temat ziolomiodu.
Dla mnie moga go robic i z dzemu czy marmolady, nawet mocno kwasnej.
Ta technologia jest juz ustalona i nie ma czego sie pienic.
Hobbysci tu eksperymentuja nie tylko z ziolomiodem, ale i z ulami robia rozne 'cuda na patyku', to tez bedziesz "wykladal" swoje? Niech robia, skoro chca doswiadczyc jakichs nowych przezyc, a moze zwyczajnie nie dowierzaja, wiec chca przejsc swoja "droge przez meke" i niech ida.

: 2010-03-29, 23:59
autor: -=Konrad=-
rad123 pisze:Miód powstaje tylko i wyłącznie z nektaru kwiatowego i spadzi a nie z cukru królewskiego wymieszanego z sokiem
Swoim twierdzeniem zbużyłeś kardynalne zasady chemii, bilogi albo raczej chemii organicznej.
Pszczelarzyć to ja nie potrafię, ale jeśli ktoś mi wmawia, że "Kopernik też była Kobietą" to w to nie wieże. Jeśli miód w swoim składzie nie ma cukrów to co ma. Metale ciężkie???
A jak dam cukier "kryształ" albo "biały kryształ" a nie królewski, to będzie już miód czy nie??? :702: :702: :702: :702: :702: :701: :701: :701: :701: :701:

Dyskutujemy tu sobie wesoło niejednokrotnie z lekkim przymrużeniem oka... a tu nagle kol. red123 wyskakuje z nowinkami ze świata chemii i biologii :-) zażarcie broniąc tezy, że miod powstaje z nektaru, niczym szwadrony o.o Rudzika . Nikt z nas nie ma zamiaru popychać tego wytworu, wmawiając ludzią że to przczoła z gatunku zielarskich wyprodukowała ten "miód" i że w 100% jest on wytworem jej ciężkiej pracy i wielu sezonów poświęconych na szukaniu np zioła na uspokojenie.

Pisałem wcześniej, że wykonam coś takiego dla dziadziusia na serce i napewno jeśli będzie miał do wyboru posłodzić sobie herbatę cukrem królewskim a posłodzić herbate cukrem w postaci przerobionej przez pszczoły z dodatkiem ulubionych ziółek napewno będzię wolał tą drugą opcje.

Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-03-30, 01:15 ]
Sprostowanie....

...Głównym jednak składnikiem miodu są węglowodany i cukrowce.Wśród cukrowców miodu można wyróżnić kilkanaście ich typów, w zasadzie zróżnicowanych budową wewnętrzną, aczkolwiek w każdym typie składnikami budowy są węgiel, wodór i tlen. Przeważają zawsze cukry proste, glukoza i fruktoza, których zawartość w miodach nektarowych kształtuje się w granicach po 32-40%, a w spadziowych 30-33%...Następne miejsce po cukrach prostych zajmuje w miodzie sacharoza, dwucukier o wzorze chemicznym C6H22O11. sacharoza pochodzi z nektaru, a znaleźć ja można w wielu owocach i sokach roślinnych...Można znaleźć w miodzie inny dwucukier – maltozę, ale w bardzo małych ilościach...Charakterystycznym cukrem dla miodów spadziowych jest melecytoza, trójcukier...Trochę więcej znajduje się w miodzie dekstryn, substancji pośrednich między skrobią a trójcukrami....Następnym znaczącym składnikiem miodu są związki azotowe i białka...Kwasy organiczne są charakterystycznym składnikiem miodu. Miód ma zawsze odczyn kwaśny...Składniki mineralne miodu pochodzą z surowca – z nektaru lub spadzi... , Surowcem dla miodu jest wyłącznie nektar lub spadź, co zgodnie potwierdzają odpowiednie normy wszystkich państw na świecie normujących ten produkt, łącznie z normą ogólną, ustanowioną przez Międzynarodową Organizację Zdrowia wraz z organizacją Wyżywienia i Rolnictwa ONZ. Wszelkie produkty otrzymywane z dokarmiania pszczół syropami słodkimi nie są miodami.

Tekst w pełnej krasie można przeczytać pod adresem
http://strzyz.prochowice.pl/index.php?k=miod/index4.htm

Kol. red123 myślę, że ten tekst a mianowicie pogrubiony fragment tekstu w pełni cię usadysfakcjonuje. Czego sobie i tobie życzę :-)

[ Dodano: 2010-04-01, 04:54 ]
Panowie takie coś znalazłem na www więc się dziele


1. Ziołomiód aloesowy. Lekko przeczyszczający, pomocny przy zaparciach, wzmacnia, pobudza i regeneruje system odpornościowy organizmu, regeneruje trawienie i przemianę materii. Niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.
2. Ziołomiód aroniowy. Bogaty w witaminę C, B2, B6, PP, P, E, karoten, zalecany w schorzeniach układu krążenia, trzustki i wątroby. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i pozostałości po lekach, albowiem składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków, łagodzą również skutki radioterapii.
3. Bez czarny, ziołomiód z bzu czarnego. Działa napotnie przy przeziębieniach, grypie, poprawia przemianę materii, odtruwa, działa moczopędnie, przeciwbólowo. Wzmacnia naczynia krwionośne.
4. Ziołomiód głogowy. Pobudza i wzmacnia pracę serca, zwiększa siłe skurczu mięśnia sercowego, reguluje ciśnienie krwi, uspokaja. Zapobiega otłuszczeniu i zwyrodnieniu mięśnia sercowego. Zalecany w profilaktyce i leczeniu niewydolności układu krążenia.
5. Ziołomiód miętowy. Ma działanie przeciwskurczowe i dezynfekujące. Pobudza wydzielanie żółci, ułatwia trawienie i wchłanianie pokarmu. Stosuje się go w nieżytach żołądka i jelit. Działa wzmacniająco.
6. Ziołomiód nagietkowy. Polecany jest w stanach zapalnych, skurczowych przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i dwunastnicy, chorobie wrzodowej, również w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Łagodzi schorzenia kobiece, bolesne miesiączkowanie.
7. Ziołomiód pokrzywowy. Pobudza organizm do tworzenia ciał odpornościowych, wpływa korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi ze względu na dużą zawartość aktywnego biologicznie żelaza. Działa moczopędnie i laktacynie, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi. Stosowany w leczeniu anemii, krzywicy, krwawień, zapaleniu nerek, pęcherza moczowego.
8. Ziołomiód rumiankowy. Działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, przeciwskurczowo. Zaleca się w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka, jelit,wzdęciach, schorzeniach infekcyjnych, anginie, stanach zapalnych gardła, nieżycie nosa. Pomaga maluchom przy bolesnym ząbkowaniu i kolce jelitowej.
9. Ziołomiód sosnowy. Zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie w nieżytach gardła, krtani, nosa, oskrzeli. Działa również rozkurczowo, lekko żółciopędnie i moczopędnie.
10. Ziołomiód sosnowy z lukrecją. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie. Zalecany w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, bólach żołądka, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżytach gardła, krtani i nosa.
11. Ziołomiód tymiankowy. Zalecany w chorobach zakaźnych, podwyżdza wówczas liczbę białych ciałek krwi. Zalecany w chorobach górnych dróg oddechowych, wzmaga łaknienie, apetyt, reguluje trawienie. Działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe.


Pozdrawiam
Konrad