Interesuje mnie dostępna literatura, prawo, doswiadczenia własne, sugestie dotyczące tworzenia regulaminów pracy i inne propozycje. Juz bardzo dziekuję.
BHP to czystoś nie zostawianie ramek przy ulach bo to jest prowakacja do rabunków i przyniesienia chorób do pasieki. Nie dawać starych czarnych ramek do ula bo w nich jest wiele chorób. Pozdrawiam miły_marian
ja ładne ramki stawiam obok uli do wyczyszczenia,a stare do centralnego przy dużej ilości można by to opantować jako opa
a tak na marginesie ;jeśli na jednym kwiatku w ciągu dnia siądzie 500 owadów to jak strasznie musiały by chorować
Stare ;czarne; ramki<węzę >wycinam przetapiam i oddaje do sprzedaży.Jak mi ich wcześniej motylica nie zeżre .Po sezonie czyszczę miodarkę i konserwuję .
Starożytni Rzymianie mówili, że "nadmiar prawa prowadzi do bezprawia". Ale niestety BHP w pasiekach nawet jest konieczne. Szkolenia BHP - BHPEX Zielona Góra dobra firma która się tym zajmuje, kompleksowo. Ale higiena pracy jest ważna nie wiem jak to wygląda w jednoosobowym przedsięwzięciu