UL OPTIMAL
Moderator: krzysglo
-
- Stukacz Junior
UL OPTIMAL
Od paru lat pan Stanisław Zbieg ma ule Optimal może podzieli się swymi doświadczeniami z tym ulem.
Gdybym wcześniej poznał Optimal, to nie wszedłbym na 1/2 dadanta.
Moim zdaniem Optimal jest najlepszym ulem. Obliczony cybernetycznie i sprawdzony doświadczalnie.
Optimal można zaliczyć do czeskich sukcesów.
Szkoda, że u nas panuje stagnacja i nawet nie mamy osiągnięć nie tylko w budowie uli, ale brak ich w każdej innej dziedzinie.
Teraz zagadka.
Co znaczy takie czeskie powiedzenie:
"Porucha na ruchadle"?
Moim zdaniem Optimal jest najlepszym ulem. Obliczony cybernetycznie i sprawdzony doświadczalnie.
Optimal można zaliczyć do czeskich sukcesów.
Szkoda, że u nas panuje stagnacja i nawet nie mamy osiągnięć nie tylko w budowie uli, ale brak ich w każdej innej dziedzinie.
Teraz zagadka.
Co znaczy takie czeskie powiedzenie:
"Porucha na ruchadle"?
-
- Stukacz Junior
To nie ja mam odpowiadać, ale wejdź na czeskie strony www gdzie piszą o tym ulu.
Zimowy kłąb ma kształt kuli.
Konstrukcja ułatwia pracę. brak wręg upraszcza budowę.
To tylko dwie zalety.
Lagstroth powstał, kiedy nie było możliwości precyzyjnego badania rozkładu temperatury w ulu.
Optimal jest ideałem, ale Lngstroth jest standardem.
Życie zweryfikowało moje możliwości i mam 2 pasieki. Jedna na wlkp. (dobre ule do hodowli, bo b. rojne) i 1/2 dadanta. Nieszczęśliwy wybór.
Nie można klasyfikować uli jako złe lub dobre tylko po wymiarach ramek.
Ul powinien odpowiadać potrzebom pszczelarza. W Suwałkach od jednościennego langstrotha lepszy będzie warszawski zwykły, zaś w okolicach Tarnowa, czy Zielonej Góry sytuacja będzie odwrotna.
Wniosek nasuwa się sam. Ulu i rasa pszczół powinny być dostosowane do warunków klimatycznych.,
Zimowy kłąb ma kształt kuli.
Konstrukcja ułatwia pracę. brak wręg upraszcza budowę.
To tylko dwie zalety.
Lagstroth powstał, kiedy nie było możliwości precyzyjnego badania rozkładu temperatury w ulu.
Optimal jest ideałem, ale Lngstroth jest standardem.
Życie zweryfikowało moje możliwości i mam 2 pasieki. Jedna na wlkp. (dobre ule do hodowli, bo b. rojne) i 1/2 dadanta. Nieszczęśliwy wybór.
Nie można klasyfikować uli jako złe lub dobre tylko po wymiarach ramek.
Ul powinien odpowiadać potrzebom pszczelarza. W Suwałkach od jednościennego langstrotha lepszy będzie warszawski zwykły, zaś w okolicach Tarnowa, czy Zielonej Góry sytuacja będzie odwrotna.
Wniosek nasuwa się sam. Ulu i rasa pszczół powinny być dostosowane do warunków klimatycznych.,
-
- Senior Stukacz
Kolego"Wojciechumoro" - jako że zostałem wywołany do tablicy - bardzo proszę o cierpliwość. W tej chwili mam inne ważne problemy, które mnie angażują bez reszty.
Wiele na temat ula Optimal jest w moich postach na forum Polanka a także Zagajnika, byc moze i Pszczelarstwa - proponuje je sobie poszukać.
Bardzo prosze o przeslanie mi pytan w tej sprawie na adres mailowy.
Pozdrawiam Stanislaw Z.
Wiele na temat ula Optimal jest w moich postach na forum Polanka a także Zagajnika, byc moze i Pszczelarstwa - proponuje je sobie poszukać.
Bardzo prosze o przeslanie mi pytan w tej sprawie na adres mailowy.
Pozdrawiam Stanislaw Z.