avico pisze:.................Ja nie wiem jak pozbywać się starej i ciemnej woszczyny.
.............
Panie AVICO , jak Pan niewie jak siepozbyć , przyśle Pan domnie ja sobie z tym poradzę bez kłopotu ilość kazda nawet tonę .Trochę by czasu zeszło ale spoko ,Mam czasu i trochę sprzętu se poradzę , gorzej z Moją Żoną .Serio jak coś to na priw.
Doprawdy nie wiem jaki jest sens dawania pszczołom tej plastikowej węzy. Nawet jeśli produkt ten nie jest szkodliwy dla pszczół. Wydaje mi się, że wosk jest niezastąpiony. A zasłanianie się nowymi technologiami, nie zawsze musi przynieść korzyści pszczołom, pszczelarzowi czy konsumentom.
Wstąpił we mnie duch Adama Słodowego by więzę wydrukować http://domlab.pl/abc-druku-3d/poznaj-dr ... i-zrob-sam Okazało się że to już dzieje się na świecie i znalazłem w internecie firmę która wykonuje druk 3D z wosku pszczelego. Wosk pszczeli ma relatywnie niską temperaturę topnienia ok. 64 °C. Gdy pożądany kształt zostanie wytłoczony, wosk twardnieje. Drukowane produkty z wosku są całkowicie naturalne, bez sztucznych kolorów, bez sztucznego zapachu. Projektanci wspomnieli, że są oburzeni, że w dzisiejszym świecie miliony rzeczy jest produkowanych z tworzywa sztucznego, po czym zostają one wyrzucane, a nie wykorzystywane ponownie. Przez takie produkty wzrasta zanieczyszczenie świata, dlatego nie chcąc czuć się winnymi produkcji jednorazowych i plastikowych produktów panowie wpadli na pomysł drukowania z wosku pszczelego. Wosk pszczeli wydaje się być dość nietypowym materiałem do tworzenia przedmiotów na drukarkach 3D, ale co innego druk węzy dla pszczelarzy.
Węza plastikowa nigdy nie zastąpi prawdziwej węzy. Byłem ostatnio na forum w Pszczelej Woli i jakiś Ukrainiec pokazywał jak można "zwabić" pszczoły psikając cokolwiek jakimś roztworem z propolisu. W myśl tego wystarczyłoby "wyrzeźbić" węzę na drewnianych deskach, popsikać ją tym specyfikiem i pszczoły by to odbudowywały. Kiedyś brałem węzę z Moidu Podarkpackiego, ale teraz zmieniłem na tego producenta http://www.wezapszczela.pl . Ta węza pszczela jest o niebo lepsza niż średnia na rynku i na pewno żadna plastikowa jej nie zastąpi.
Moim zdaniem jedynym plusem może być aspekt ekonomiczny. Plastikowe ramki i węza będą praktycznie niezniszczalne. Jednak wszystko inna przemawia za tradycyjnymi rozwiązaniami.