Przydatne i niedrogie urządzenie - komora cieplna

Moderator: krzysglo

avico

Przydatne i niedrogie urządzenie - komora cieplna

Post autor: avico »

Widziałem interesujące urządzenie przydatne dla drobnych i średnich pszczelarzy. Jest nim KOMORA CIEPLNA.
Podstawowe parametry:
Pojemność 100 litrów
Moc grzałek 1600W/220V
Wymuszony obieg powietrza wentylatorem
Regulacja temperatury 0-200 stopni C.
Włącznik 4 pozycje - I wyłączone, II sam nawiew, III nawiew i grzanie, IV samo grzanie bez nawiewu.
Drzwiczki przeszklone.
Urządzenia są oczywiście używane, ale sprawne. Unijne przepisy nakazały wymianę na bardziej nowoczesne.
Waga – ciężkie jak cholera, ale da się we dwóch przenieść.

Po jakie licho taka komora potrzebna pszczelarzowi?
1. jako cieplarka do wychowu matek
2. jako suszarka do pyłku
3. jako komora dekrystalizacyjna do miodu w słoikach i mniejszych naczyniach
4. do dezynfekcji termicznej przedmiotów odpornych na wysoką temperaturę
5. do suszenia owoców
6. do suszenia grzybów
7. do pieczenia ciast i mięsa
8. sam nie wiem do czego jeszcze można jej użyć

Jest tych komór kilkadziesiąt i pewna firma pośrednicząca w handlu różnorakim sprzętem już sobie na nie ostrzy zęby. Pomyślałem, że gdyby znaleźli się zainteresowani pszczelarze, to zamiast jakiemuś cwaniakowi, uda się bez zbędnych pośredników takie komory zaoferować pszczelarzom. Z myślą o pszczelarzach dało mi się zablokować na jakiś czas transakcje, ale nie na długo.
Teraz najważniejsze – cena. Nie miałem kontaktu z osobą najbardziej kompetentną i poniższa kwota jest orientacyjna, ale oscyluje około 300zł. Ostateczna cena może być inna, ale powinna zmieścić się do 400zł. Jest ona uzależniona również od wielkości zakupu. Im więcej, tym taniej.
We czwartek będę miał zdjęcia takiej komory i jej wymiary.


P.S. praca i inne zajęcia oraz pasieka wygoniły mnie od komputera.

Marian

Re: Przydatne i niedrogie urządzenie - komora cieplna

Post autor: Marian »

avico pisze:(...)
"Po jakie licho taka komora potrzebna pszczelarzowi?
1. jako cieplarka do wychowu matek
2. jako suszarka do pyłku
3. jako komora dekrystalizacyjna do miodu w słoikach i mniejszych naczyniach
4. do dezynfekcji termicznej przedmiotów odpornych na wysoką temperaturę
5. do suszenia owoców
6. do suszenia grzybów
7. do pieczenia ciast i mięsa
8. sam nie wiem do czego jeszcze można jej użyć"

A do czego służyły do tej pory?
Jestem zainteresowany. OK 300 zł? Obiecujące.

marian

Jim_Beam
Obserwator
Obserwator
Posty: 4
Rejestracja: 2005-06-14, 11:20

Post autor: Jim_Beam »

Ja wykonałem komorę ciepła we własnym zakresie. Służy mi do dekrystalizacji miodu. Na komorę wykorzystałem obudowę po zamrażarce otwieraną od góry. Zainstalowałem trzy grzałki o łącznej mocy 450 W a pod grzałkami wętylator taki jak się używa do chłodzenia w komputerach. Do regulacji temperatury zakupiłem w internecie elektroniczny regulator temperatury z wyświetlaczem za ok. 160 zł.

zbig
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 7
Rejestracja: 2007-01-12, 11:03

Post autor: zbig »

JA RÓWNIEŻ ZROBIŁEM KOMORĘ(DEKRYSTALIZATOR) Z LODÓWKI. JAKO ELEMENT, G

RZEJNY SĄ ZAMONTOWANE 2 ŻARÓWKI 150V I TERMOSTAT ZA KILKANAŚCIE ZŁ

WYSTARCZY WYSKALOWAĆ TEMPERATURĘ I GOTOWE.

henrmiko
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 520
Rejestracja: 2005-12-21, 16:21
Lokalizacja: Wieluń

Post autor: henrmiko »

Panowie- zwolennicy, dekrystalizacji czy czasem nie zapomnieliście o olejkach eterycznych i pierwiastkach śladowych, będących w miodzie, które prof. Stojko zaliczał do najważniejszych składników miodu. Nie można, dekrystalizować dlatego, że klienci są przez samych pszczelarzy zdezorientowani- właśnie przez dekrystakizacje przeprowadzaną niejednokrotnie w sposób bardzo szkodliwy. Moim zdaniem należy robić wszystko aby przekonywać klientów, że każdy prawdziwy miód krystalizuje, że część miodów szczególnie szybkokrystalizujących może posiadać tzw "wykwity" że jest to naturalny proces. Że miód o tej porze nie skrystalizowany to bardziej podejrzany niż ten skrystalizowany. Ale nie da się przekonać klienta, jak część pszczelarzy dekrystslizuje i chwali się jaki to jego miód dobry bo płynny, kilienci widzą taki i taki, i w końcu nie wiedzą komu ufać, który to miód prawdziwy. Sami pszczelarze - szczególnie przeprowadzający dekrystalizację są temu winni.
Z pszczelarskim pozdrowieniem - Henryk!

kr4t4
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 22
Rejestracja: 2007-11-14, 18:38

Post autor: kr4t4 »

henrmiko, henrmiko, masz racje ale co ztego skoro w super markeciemasz tylko miód płynny.Dla klijęta liczy sie cena oraz łatwość przyżądzenia posiłku.Na zasadzie dobry pieniądz jest wypirany przez zły pieniadz .Taksamo dobry miód wypierany jest przez miodo podobny. :709:

pan_miodek
Stukacz Junior
Stukacz Junior
Posty: 43
Rejestracja: 2006-08-28, 21:07

Post autor: pan_miodek »

Ja zleciłem zrobienie komory, nazwijmy ją umownie "wielofunkcyjnej", i kwota 400,00 zł jest sprawiedliwą ceną.
Do kol. którzy zrobili sobie je sami mam pytanie.
- o ile wam wzrasta temperatura gdy grzałka już nie grzeje ?

coconut
Starszy Stukacz
Starszy Stukacz
Posty: 145
Rejestracja: 2007-11-28, 16:36
Lokalizacja: Polska

Cieplarka do wychowu matek

Post autor: coconut »

Witam!
A ja poszukuje dobrych wskazowek, nawet rysunkow i instrukcji do tego jak we wlasnym zakresie wykonac komore do wychowu matek na wlasne potrzeby.
Owszem, jest na stronie Pana E. Mrowki pokazana na zdjeciach, ale coz dla mnie z tego? I tak sam nie zrobie tylko musialbym dac to jakiemus fachowcowi.
Mozecie Koledzy cos zaradzic i pomoc mi?
Pozdrawiam
coconut

EmilM
Stukacz
Stukacz
Posty: 67
Rejestracja: 2004-11-09, 19:07
Lokalizacja: Olkusz
Kontakt:

Post autor: EmilM »

Zrobiłem ci na moim forum taki krótki opis wykonania.

Zablokowany