Odkład

Moderator: krzysglo

Cezary696
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2010-06-07, 14:02

Odkład

Post autor: Cezary696 »

Witam. Czy mógłby mi ktoś opisać krok po kroku jak zrobić odkład?

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

nie o tej porze roku, a tak poza tym poszukaj na forum, było kilka tematów na ten temat, tylko trochę chęci z twoiej strony i wysiłku.
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

odkład:
min 3 ramki , mogą być 2 ale później trzeba zasilać czerwiem na wyjściu, pszczoły muszą obsiadywać na czarno wszystkie ramki i Ja robiąc 3 ramowe daję 2 czerwiu 1 z miodem i poddaję matkę kratuję wylot i otwieram po zachodzie słońca, część pszczół poleci do macieżaka ( pszczoła lotna) dlatego trzeba pamiętać i dać więcej, lub jeżeli masz piwnicę lub działkę 3km dalej to taki ul z ramkami wywozisz i już pszczoły nie wrócą , jak matka zacznie czerwić , przywozisz na pasiekę , stałe miejsce. odkłady najlepiej robić w maju, czerwcu i do połowy lipca... JA zrobiłem odkład w sierpniu (spoczątkiem) by zimować matkę .....podobnie zrobiłem....
pozdrawiam Marcin

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Teraz zrobic odkład to już za puzno chyba ze jak się ma bardzo silne rodziny to się bierze po jednej ramce z obsiadujancymy pszczołamy z 5rodzin ize 4 ramki z pokarmem i pszczołami i po 2 godzinach wstawia matkie w klateczce ale bez pszczół towarzyszących i po 2 dniach pszczoły wyjedzą ciasto i uwolnią matkie ale matka musi być czerwiaca. Najlepiej robi się odkłady po zakwitnienciu akacji czyli tak około 10 czerwca. Ja robie to tak 9 dni przed zrobieniem odkładu daje z 3 ramki z otwartym czerwiem do góry poza krate wiem ze zasklepią czerw i nie pociągną na tym czerwiu mateczników jak zrobie z tego czerwiu odkład. Ale daje jajeczka z najlepszej rodziny ale z matki łagodnej i miodnej. A jak się ma matkie reprodukcyjną to odniej. Pozdrawiam miły_marian

Cezary696
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2010-06-07, 14:02

Post autor: Cezary696 »

Dziękuje za szybkie odpowiedzi.
Oczywiście nie będę robił odkładów teraz.

BoCiAnK
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 379
Rejestracja: 2006-02-18, 14:54
Lokalizacja: Sucha Beskidzka
Kontakt:

Post autor: BoCiAnK »

Marcinluter pisze:odkład:
min 3 ramki , mogą być 2 ale później trzeba zasilać czerwiem na wyjściu, pszczoły muszą obsiadywać na czarno wszystkie ramki i Ja robiąc 3 ramowe daję 2 czerwiu 1 z miodem i poddaję matkę kratuję wylot i otwieram po zachodzie słońca,
I jeszcze Mi powiedź że Ci matkę przyjęły :697:

Pawełek
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 433
Rejestracja: 2009-01-06, 19:13
Lokalizacja: Białaczów. łodzkie

Post autor: Pawełek »

hehe, i po dwóch dniach to mu nawet zaczęła czerwić, a była NU... :685: :685: :685:
"bo pszczelarz jest dla pszczół, nie pszczoły dla pszczelarza"

https://plus.google.com/photos/10191835 ... 660/albums

sprzedam odkłady;
http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl ... 4720#24720

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

przyjęły bo je poddałem po 2 godzinach , no może później ,bo zrobiłem odkłady i poustawiałem ule na "stałym miejscu" , dałem podkarmiaczki troszkę syropku ,i wtedy poddawałem matki a zacząłem od rodzin bez matek :) i wtedy w klateczce dałem .... :701:
pozdrawiam Marcin

bogor
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 21
Rejestracja: 2010-12-29, 21:20
Lokalizacja: Wyszków

Post autor: bogor »

Witam na portalu.Mam pytanie ,czy ktoś zna jakąś pasiekę hodowlaną w rejonie Warszawy
Radzymina,Węgrowa,Ostrowi Maz,Zambrowa lub Pułtuska. Zaczynam wiosną swoją przygodę z pszczołami.Pozdrawiam

januszszunaj1
Stukacz
Stukacz
Posty: 72
Rejestracja: 2009-07-11, 20:33
Lokalizacja: osiek

Post autor: januszszunaj1 »

witam A ja mam takie pytanie czy z odkładu [4 ramki] który przywiozę na wiosnę i osadzę w ulu można zrobić kolejny odkład i przygotować do zimowania?

Marcinluter
Senior Stukacz
Senior Stukacz
Posty: 892
Rejestracja: 2008-05-31, 12:50
Lokalizacja: proszowice

Post autor: Marcinluter »

a kiedy przywieziesz?? w książce W. Ostrowskiej jest pewien schemat " intensywnego" pomnażania pasieki bez zbiorów miodu i tam z odkładu wiosennego dzieli się taką rodzinę. Może ktoś skan wstawi??
mi skaner nie dział.
pozdrawiam Marcin M.
pozdrawiam Marcin

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

To zalezy ile ten odkład bendzie miał ramek czerwiu. Jak 2 rami to do jesieni do zakarmienia zimowego dojdzie do siły. A jak bendzie 4 ramki czerwiu to mozna go podzielic ale trzeba dac czerwioncą matkie trzeba mieć susz i dodawać sukcesywnie i podkarmiać. Pozdrawiam miły_marian

mariuszm
Stukacz
Stukacz
Posty: 96
Rejestracja: 2008-11-07, 11:01

Post autor: mariuszm »

Myślę że lepiej mieć jedną silną rodzinę która przetrwa zimę niż dwie liche Ja osobiście bym nie osłabiał odkładu ,im słabszy tym więcej musisz mu poświęcić uwagi aby coś z tego było.
Pozdrawiam Mariusz

januszszunaj1
Stukacz
Stukacz
Posty: 72
Rejestracja: 2009-07-11, 20:33
Lokalizacja: osiek

Post autor: januszszunaj1 »

witam chodzi oto że zrobiłem sześć uli i chciałem zasiedlić trzy a drugie trzy rozmnożyć z tych pierwszych [w tym roku nie chodzi mi o miód tylko o zasiedlenie tych uli] POZDRAWIAM

mopman7
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 28
Rejestracja: 2010-08-30, 19:19
Lokalizacja: Bestwiny

Post autor: mopman7 »

ja w tym roku też planuję założyć małą pasiekę hobbystycznie i kupić dwa odkłady, a dopiero w przyszłym roku próbować zwiększać ilość uli przez robienie odkładów.

ODPOWIEDZ