To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

Kulinaria - Miód pitny 2

andrisax - 2013-08-28, 21:54
Temat postu: Miód pitny 2
Drodzy koledzy i koleżanki czy posiadacie jakiś sprawdzony i oczywiście łatwy przepis na miód pitny? bo tu w dziale kulinaria jest jeden wątek odnośnie miodu pitnego ale jakiś lichy gdzie przepis jest jeden na stronie ale ja osobiście wole się spytać pszczelarzy może kturyś ma jakieś przepisy sprawdzone w końcu miód to bardzo stary przysmak i podejrzewam że ktoś ma przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie i może się podzieli tą tajemnicą :)
Pozdrawiam A.

Sara - 2013-09-05, 22:32

Z pokolenia przekazywany przepis to # Jedyne praktyczne przepisy _ Lucyna Cwierczakiewiczowa # podobnie robię miód pitny tylko dodaję cytryne, wychodzi dobry :702: tylko musi swoje odstać :712: w zależności od rodzaju miodu pitnego od trzech lat do dziesięciu lat.
Colt - 2013-09-08, 09:14

3 dni temu nastawiłem pierwszego trójniaka przepis z książki Domowy Wyrób Win Jan Cieślak na 1 obj miodu przypada 2 obj. wody :
miód 4,3l
woda 8,7l
kwasek cytrynowy około 30 gr

Miód wlałem do dymionu , wodę zwykłą zródlaną najtaszą w baniakach 5l do dymiona . Takie coś stało 2 dni codziennie mieszałem około 20 razy . W między czasie zrobiłem matkę drożdzową na drożdzach Zamojskich do miodów pitnych . Po 2,5 dnia gdy matka drożdzowa ruszyła miód w wodzie się rozpuścił , dodałem resztę pożywki do dymiona + naszą przygotowaną matkę i zatkałem korkiem z rurką fermentacyjną zalaną wodą i zatkaną watą aby muszki owocówki nie załatwiły nastawu . Dziś po 14 godzinach od dodania matki nastaw ruszył pyka co 7 sekund .

Czas fermentacji trójniaka 2 lata .

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki

[ Dodano: 2013-09-08, 23:37 ]
Od godziny 20:00 drożdże się rozchulały nastaw pyka co 1 sek jest dobrze . Jak nie zapomnę to za 2 lata się odezwę co z tego wyszło :690:

Sara - 2013-09-09, 13:09

Powinien wyjsc :702: tylko musi mieć odpowiednią temperaturę do fermentacji. Miody pitne spokojnie pracują . Niestety trzeba czekać :712: kilka latek
Colt - 2013-09-12, 09:51

Sara, Mam nadzieję że w wyjdzie , dymion jest w pokoju tak że temperatura jest bardzo dobra . Jest to mój pierwszy miód pitny , bałem się o fermentację burzliwą jak to przy winach bywa jest niebezpieczna czasami :690: a tutaj wszystko przebiega na spokojnie .
dkrzysztof10 - 2013-10-05, 05:04

koleżanki i koledzy podajcie ciekawe przepisy na napoje alkoholowe i nie tylko z miodu.
andrisax - 2013-10-05, 16:18

Przepraszam, za nieobecność i dziękuje za odpowiedzi, postanowiłem zastosować sposób swój własny, a robiłem pięciorak (1 cz miodu 4 cz wody) wlałem do gąsiora dodałem drożdże i pożywkę i zobaczymy co wyjdzie też odezwę się za jakiś czas i powiem jak wyszło :D mimo wszystko dziękuje jeszcze raz za bujne odpowiedzi :D
Pozdrawiam Andrzej

billhood - 2015-03-30, 07:31

Jest to miód pitny niesycony co oznacza że miód nie był gotowany w celu usunięcia szumowin . Istnieje duże ryzyko że nie wyjdzie ( wiecej info www.wino.org.pl zakładka miody pitne ) aczkolwiek po zagotowaniu miodu tracimy cenne składniki
Julone - 2015-03-30, 15:50

I co wyszło Andrzej? :)
zofialipska - 2016-01-14, 06:20

Uwielbiam taki miód. Mój teściu robi coś takiego, jest bardzo dobry.
Karpacki - 2016-01-14, 08:33

A my uwielbiamy takich użytkowników którzy nie przemycają nam kryptoreklamy na forum. Po takich reklamach nawet po dobrym miodzie mozna :704:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group