To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Miesięcznik PSZCZELARSTWO
Forum dyskusyjne Miesięcznika PSZCZELARSTWO

Kulinaria - Miód a wysoka temperatura

spawlak - 2010-03-11, 21:35
Temat postu: Miód a wysoka temperatura
Witam,

Czy prawdą jest, że miód traci swoje dobroczynne składniki pod wpływem wysokiej temperatury? Chodzi o to, czy wkładając łyżkę miodu do gorącej herbaty mamy słodki napój, ale to co dobre w miodzie zostaje zanihilowane?

Nawet jeśli miód traci swoje dobroczynne składniki pod wpływem wysokiej temperatury, to czy picie herbaty, do której dodano miód, gdy była ona bardzo gorąca może być szkodliwe dla zdrowia?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Fringilla - 2010-03-11, 22:43

Jeżeli herbata ma powyżej 40 stopni , to jest to tylko słodka herbata.Można ją pic gorącą z miodem ale po co , tak samo można słodzic cukrem .
spawlak - 2010-03-12, 12:21

Znam osoby (w tym mnie), które słodzą gorącą herbatę miodem myśląc, że to mniej szkodliwe niż cukier -- abstrahując od tego, że z miodu ulatniają się dobroczynne substancje.
Sara - 2010-03-12, 12:58

Należy takim osobom wytłumaczyć ze źle robią.Miód najlepiej przyjmować codziennie rano przed śniadaniem( około pół godziny ),albo wieczorem rozpuścić w letniej wodzie DO 40* C i rano wypić. A pro po miodu zalecane jest żucie miodu w plastrach i selekcyjny , wzmacnia organizm i łagodzi objawy alergiczne. Bardzo lubię świeży miód a w szczególności z dzikich kawałków mniam ,mniam i do tego troszkę mleczka :701:
arekfreus - 2010-03-12, 18:55

spawlak napisał/a:
Znam osoby (w tym mnie), które słodzą gorącą herbatę miodem myśląc, że to mniej szkodliwe niż cukier -- abstrahując od tego, że z miodu ulatniają się dobroczynne substancje.

Słodząc gorącą herbatę miodem traci się właściwości lecznicze miodu ale miód nawet bez właściwości leczniczych nie jest szkodliwy w przeciwieństwie do cukru (sacharozy). Nie zgodzę się z opinią że "lepiej posłodzić cukrem". Ja czekam aż przegotowana woda ostygnie i wtedy słodzę ją miodem. Nie smakuje mi herbata z miodem więc jej nie pije.

telok - 2010-03-12, 19:10

Miód w gorącej wodzie traci właściwości ale nie aromat i to go też odróżnia od cukru.
SKapiko - 2010-03-12, 20:40

miód traci i owszem lecz jest jeszcze mało znana teoria że miód w temperaturze 75*C wytrzymuje 15 minut i dopiero po tym czasie staje się zwykłą odżywką.
W - 2010-03-12, 21:15

ale miód składa się z cukrów prostych i jest lepiej akceptowany przez cukrzyków bo nie daje dużych skoków cukru w organizmie w przeciwieństwie do sacharozy
mily_marian - 2010-03-16, 13:20

Herbata albo woda przegotowana i ostudzona do40* i dopiero jak sie da miód i poczekać od 6 do 12 godzin i potem podgrzac do temperatury ciała i powoli pić to składniki kture się znajduja w tym płynie to 200razy szybciej wchłaniane sa do hemiobiologiny czyli do krwi niz zimne. I to jest głuwna zasada zeby podgrzewać do temperatury ciała i jeszcze jest zasada ze woda z miodem albo herbata jak postoji przeszło 6godzn to podczas przełykania oczyszcza krtan i przełyk to działa na zasadzie jak woda utleniona oczyszcza przełyk z bakterji. Pozdrawiam miły_marian
dewu - 2010-03-16, 20:55

SKapiko ma zupełna racje. Według ostatnich nauk jeżeli gorącą potrawę posłodzimy miodem i spożyjemy w ciągu 15 min. nic nie ubedzie z miodu. Jednak najlepiej spożywać miód tak jak radzicie - rozposzczony w letniej wodzie i odstany kilka godzin.
-=Konrad=- - 2010-04-02, 22:28

Czyli cała bajka o dobroczynnej właściwości tzw. grzańca legła w gruzach.
A mama zawsze mowiła gdy robiła mi taki specyfik podczas przeziębienia, że to własnie miód ma najwiekszy udział w poprawie stanu zdrowotnego...
Ja jako dziecko byłem uszczęśliwiony możnością wypicia szklanki piwa nawet w tej postaci :701: :701: :701: :701: a mama była zadowolona, że pomaga
Ale coś musi w tym być bo zawsze po tym bardzo się pociłem. Czyżby to tylko gorące piwo miało takie działanie?

Pozdrawiam

malagosikatka - 2011-07-14, 09:14

Najlepiej tak jak pisze Sara.
Matwiejszyn - 2012-02-22, 14:32
Temat postu: Wpływ wysokiej temperatury, prawda czy mit?
Witam wszystkich.

Specjalnie sobie założyłem konto na tym właśnie forum, gdyż uważam, że tutaj właśnie mogę uzyskać poszukiwane przeze mnie informacje na temat wpływu wysokiej temperatury na miód.

Jak do tej pory nie jestem usatysfakcjonowany odpowiedziami i pragnę wznowić dyskusje na ten temat.

Proszę tym razem swoje wypowiedzi poprzeć JAKIMIKOLWIEK dowodami na to, że wysoka temperatura niszczy jakieś (JAKIE?) właściwości miodu. Proszę powstrzymać się od wypowiedzi typu 'a moja babcia/ciocia to... ' albo ' wszyscy tak robia...' itp

Chodzi mi o konkretne dowody na to, że coś co istnieje w temperaturze do 40C przestaje istnieć w wyższej, a także co to konkretnie jest.

Przeszukałem internet (najlepiej jak umiałem) i nie znalazłem ani słowa na temat tego, że wysoka temperatura niszczy w jakikolwiek sposób te cudowne 'właściwości' miodu, a niemalże wszyscy producenci piszą, że jeśli płynny miód się skrystalizuje, należy opakowanie włożyć do gorącej wody i odczekać aż się całkowicie rozpuści - czyżby producenci wprowadzali konsumentów w błąd? Nie sądzę.

Niektóre wypowiedzi (nie poparte żadnymi dowodami) wspominały nawet od wydzielaniu się jakichś toksycznych związków w wysokich temperaturach, no ale w to to już nie uwierze, gdyż co na to powiedzieli by wszyscy twórcy przepisów na pieczone ciastka z użyciem miodu a jest tego troszkę i jeszcze nikt nie umarł.

Piszę zatem jeszcze raz, jeśli ktoś ma jakieś informacje, to proszę się nimi podzielić.
Dziekuję

Marcinluter - 2012-02-22, 14:40

Miód zawiera wiele substancji lotnych sprawdź w jakiej temperaturze ulatniają się, sprawdź w jakiej temperaturze enzymy ulegają destrukcji oraz w jakiej temperaturze ulega denaturacja białka. Cukry proste zostaną ale wszystko co prozdrowotne ulegnie całkowitej bądź w dużym stopniu wyniszczeniu.
mily_marian - 2012-02-22, 15:14

Miód nie moze byc w temperaturze powyzej 45* bo ta wysza zabjia wszelkie zdrowotnw wartosci jakie są w miodzie. I miód nie może byc na otwartym świetle bo światło powoli zabjia wartosci zdrowotne a temperatura powyżej 45* nagle. A miód w ciastach to daje przyjemny aromat słodkosć smak i kalorje. A wartosci zdrowotne juz nie istnjieją z powodu wysokiej temperatury. Pozdrawiam miły_marian


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group