Jak przechowywać miód?

Moderator: krzysglo

ksiegowa
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-01-14, 09:20
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Jak przechowywać miód?

Post autor: ksiegowa »

Z racji tego że jestem teraz na diecie, i na śniadanie jem płatki owsiane, z dodatkiem miodu ( dla lepszego smaku ) mam dla Was pytanie, jak długo teoretycznie można przechowywać miód?

Jest to miód naturalny, tak mi się przynajmniej wydaje bo kupiłam go na bazarze

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Co do płatków owsianych to one smakuja bardzo apetycznie z miodem ale nie moga przekraczać 45stopnji celsjusza. Bo jak jest wieksza teperatura płatków i dodamy do nich miód to ta teperatura zabjia wszystkie wartosci bakterjobujcze kture znajduja sie w miodzie. Miud mozna przechwywać nawet parenascie lat ale musi byc stała teperatura. Miód naturalny to jest tylko jak kupimy od rzetelnego pszczelarza a z bazaru to mogą być wotpliwosci. Podrawiam miły_marian

Gastrok28
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 6
Rejestracja: 2016-01-18, 12:47
Kontakt:

Post autor: Gastrok28 »

Znajdowano miód w grobowcach faraonów który teoretycznie nadawał się do spożycia, więc przechowywanie miodu to kwestia tego w jakim klimacie je się przechowuje. Najlepsze będzie ciemne i chłodne miejsce o niedużej wilgoci. Ja polecam przechowywać miód w piwnicy :)

Bafa8862
Obserwator
Obserwator
Posty: 5
Rejestracja: 2016-01-21, 12:30
Lokalizacja: Albertowice
Kontakt:

Post autor: Bafa8862 »

Ktoś mi kiedyś mówił że miód powinno przechowywać się w lodówce. Czy to prawda?

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Nie prawda. Miód jak ma stałą teperature do paru stopni powyzej zera to najlepiej siś przechowuje i jest najdłużej w stanie płynnym. Ale każdy miód ma się skrystalizować najdłuzej nie krystalizuje miód akacjowy nawet do półtora roku. Pozdrawiam miły_marian

jaor07
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-04-06, 07:18

Post autor: jaor07 »

Ja przechowuję w małych słoiczkach które trzymam w piwnicy :P rzadko się zdarza że się krystalizuje, ale to pewnie też zależy od rodzaju miodu ;)

rafalrore
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-05-16, 08:53

Post autor: rafalrore »

Ale nie ma jakiś określonej temperatury w której można trzymać miód, prawda? Bo ja zazwyczaj trzymam go w temperaturze pokojowej. :)

vellonnerk
Obserwator
Obserwator
Posty: 2
Rejestracja: 2016-05-23, 03:41
Kontakt:

Post autor: vellonnerk »

zawsze wkładam do lodówki

Awatar użytkownika
gustoneno
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-07-05, 08:46
Kontakt:

Post autor: gustoneno »

U mnie wszystkie słoiki trzymane są w piwniczce, gdzie temperatura jest relatywnie niska, ale też nie za bardzo.
Mam swoje 12 uli. Niestety zaczęłam pracę jako księgowa Wałbrzych-ska i mam coraz mnie czasu na zajmowanie się pszczołami.

inakowal
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-07-19, 15:13
Kontakt:

Post autor: inakowal »

Mi jeszcze nigdy nie popsuł się miód. Trzymam go w spiżarni.

Awatar użytkownika
jannet
Obserwator
Obserwator
Posty: 4
Rejestracja: 2014-12-16, 10:19

Post autor: jannet »

A miód może się popsuć? Myślałam, że to produkt, który nie psuje się nigdy. Zdarzyło się, że miód mi się skrystalizował, ale wkładałam słoik do ciepłej wody i znowu był płynny. Czy dobrze robiłam, nie zabiłam cennych wartości odżywczych?
Nie poddawaj się rozpaczy. Życie nie jest lepsze ani gorsze od naszych marzeń, jest tylko zupełnie inne. - William Shakespeare

mily_marian
Stukacz Wymiatacz
Stukacz Wymiatacz
Posty: 1226
Rejestracja: 2007-12-01, 14:11

Post autor: mily_marian »

Teperatura rozpuszczajacego miodu nie może przekroczyć 45stopni. Bo wieksza teperatura zabjia wartosci zdrowotne znajdujonce sie w miodzie. I światło zabja wartosci zdrowotne ale teperatura powyzej 45s, zabja nagle a swiatło powoli, dlatego trzeba miód trzymac w ciemnym miejscu. Pozdrawiam miły_marian

Partok
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-08-11, 08:57
Kontakt:

Post autor: Partok »

Ja trzymam w piwnicy. :)

Cuba_88
Obserwator
Obserwator
Posty: 1
Rejestracja: 2016-09-13, 11:09
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: Cuba_88 »

Co do przechowywania miodu zasięgnąłem kilku źródeł tworząc zestawienie wszystkich wytycznych http://www.zdrowiesmakuje.pl/nasze-artykuly/jak-przechowywac-miod/ Jak widać w okresie do roku czasu nawet szafka w kuchni jest odpowiednim miejscem. Co do dłuższego okresu, tak jak mawiali koledzy w poprzednich postach, najlepszym rozwiązaniem jest piwnica.

orange
Nieśmiały
Nieśmiały
Posty: 15
Rejestracja: 2016-11-03, 18:10

Post autor: orange »

Ja miód trzymam w szafce w kuchni
Jak wybielić zęby - skutecznie i bezpiecznie

ODPOWIEDZ